МИРИШЕ КУЋА: Ана спремила колач за католички Божић (ФОТО)
23.12.2023.
21:33
УВЕЛИКО је време празника, и док ми чекамо да прође Нова година не би ли дошао на ред и на најлепши од свих - Божић, широм света се прославља католички, који је 25. децембра.
Наша тенисерка Ана Ивановић, која је удата за Бастијана Швајнштајгера, у свом дому обележава и католички и православни.
Ана Ивановић је путем свог Инстаграма објавила фотографију у сусрет празницима.
На фотографији држи тацну са празничним колачем који се спрема у време католичког Божића.
- Мало прошлогодишњег празничног колача. Већ осећам божићну магију - написала је Ана у оквиру свог поста.
Иначе, у Немачкој се традиционално спрема "штолен", слатки хлеб, који се служи на Бадње вече.
А ево како изгледа један од рецепата за овај специјалитет:
Потребно је:
600 г брашна
125 мл млека млаког
1 јаје
1 кесица сувог квасца
1 кесица ванил шећера
1 прстохват соли
50 мл вруће воде
100 г шећера
200 г маргарина или маслаца
120 г сувог грожђа
50 г суве бруснице
50 г сувих кајсија
50 г бланшираног бадема
60 г кандиране коре поморанџе
рендана кора лимуна
1 кашичица ароме рума
0,5 кашичице мускатног орашчића млевеног
0,5 кашичице кардамома млевеног
0,5 кашичице цимета
Глазура:
50 г шећера у праху
50 г маргарина
Припрема:
Суво грожђе ставити у мању посуду заједно са кандираним воћем и прелити са аромом рума и врелом водом. Добро промешати и оставити да се воће натопи аромом. Маргарин отопити и оставити да се хлади на собној температури.
У посуду за мешање сипати 2/3 брашна, суви квасац, рендану кору лимуна, шећер, бурбон ванилу, со, млеко и јаје. Умесити тесто и оставити да нарасте покривено пријањајућом фолијом на топлом месту око 40 минута.
За то време у другој посуди за мешање додати отопљени маргарин (охлађен на собну температуру), остатак брашна, цимет, кардамом и мускатни орашчић и све добро промешати.
Када први део теста нарасте, спојити га са другим. Добијено тесто пребацити на обрашњављену радну површину и наставити мешење рукама око 10 минута.
Оцедити суво и кандирано воће од вишка течности и заједно са крупно сецканим бадемима умесити у тесто. Формирати јуфку од теста и оставити да одмори око 30 минута.
Након тога тесто истањити оклагијом на око 1 цм дебљине у правоугаони облик и умотати као ролат. Ставити на плех за печење претходно обложен папиром за печење и оставити да расте око 30 минута.
Пећи у рерни на 180 степени око 35 минута. Након печења оставити да се смлачи, па га премазати истопљеним маргарином, а затим богато посути прах шећером. Добро умотати пријањајућом фолијом и оставити да стоји на хладном месту 2 недеље пре сервирања.
(Блиц жена)