Извор:Фото: Wikipedia

ЈАПАН КОРИСТИО КУГУ ЗА БИОЛОШКИ РАТ: Руси тврде да имају доказе о свесном ширењу заразе

Извор: Нпортал

02.09.2021.

15:24

ЈАПАНСКИ војници су у периоду Другог светског рата радили на развоју технологија биолошког рата. У настојању да трајно сузбију Совјете прихватили су се свих расположивих средстава и идеја. Тако су конструисали и специјалан штап којим су заражавали људе помоћу бува које преносе кугу, наводи се у тајном документу који је открила Архива спољне политике Русије.

Истраживачки тим руских историчара открио је на светлост дана интерни војни извештај насловљен на совјетског министра спољних послова Андреја Вишинског из јануара 1950. године, и који му је доставио Евгениј Забродин, тадашњи руководилац другог далекоисточног одељења при истом министарству. У извештају стоје докази о (зло)употреби куге и свесног ширења ове болести зарад ратних циљева. Уз извештај достављен је и списак јапанских војних злочинаца који су производили и примењивали бактериолошко наоружање. Списак од 48 људи је открио јапански цар Хирохито.

Специјални штап је пројектовао инжењер Танака, а поред њега се спомиње и пуковник Ота који је предложио да се користе и чоколаде у које су убачене бактерије са антраксом.

Идеју да се као средство масовне заразе користи бува која преноси кугу добио је микробиолог Широ Иши који је и осмислио програм биолошког оружја.

Почетком 1930-их година Иши је предложио руководству војног министарства да се направи биолошко оружје, како би Јапан могао да изједначи шансе у војној индустрији са развијеним државама. У периоду 1936-1942. године и од марта 1945. године, па све до пораза у Другом светском рату Иши је руководио специјалним одредом 731 Квантунске војске који је вршио експерименте.

Иши је имао идеју да се направе ефикасна средства за биолошки рат, а изумео је и специјалну бомбу. Специфичност бомбе је била у томе што је имала керамичко тело у коме су биле буве које преносе кугу. Бомба би експлодирала на 50-100 метара изнад површине земље што би омогућило да се зараза прошири.

У одреду 731, као и у другом специјалном одреду 100, вршени су огледи у којима се људи нису заражавали само бактеријама куге, већ и антраксом, колером, тифусом и многим другим микробима. Већина заражених људи је умирала у тешким мукама.

Према сећањима сарадника одреда 731 у лабораторији је убијено око три хиљаде људи, а неки сматрају да је број умрлих био и око 10 хиљада. Експерименти су вршени и над совјетским затвореницима у логору "Хогоин".

Јапан се спремао да покрене биолошки рат у јуну 1945. године, али је капитулирао у августу исте године.

Током Хабаровског процеса 25-30. децембра 1949. године учесници у развоју, испитивањима и примени биолошког оружја су осуђени.