Извор:Фото: Профимедиа

ШВЕДСКА СВЕ БЛИЖЕ НАТО Турци одобрили протокол о приступању

Извор: Танјуг

26.12.2023.

19:56

СПОЉНОПОЛИТИЧКИ одбор турског парламента одобрио је данас кандидатуру Шведске за чланство у НАТО, што је кључан корак ка проширењу Алијансе, после 19 месеци одлагања током којих је Анкара захтевала уступке од Стокхолма.

Наредни корак биће гласање о кандидатури Шведске у парламенту за неколико недеља када се очекује да турски посланици подрже предлог, преноси Ројтерс.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган затим би требало да потпише закон.

Шведска и Финска затражиле су пријем у НАТО прошле године, а Анкара је ратификовала само захтев Финске.

Ердоган је у децембру сугерисао да ће парламент одобрити захтев Шведске само ако амерички Конгрес дозволи Турској куповину десетина борбених авиона Ф-16 и резервних делова и ако други НАТО савезници, укључујући Канаду, укину ембарго на оружје Анкари.

BloombergAdria.com

 

Стокхолм задовољан

Шведски министар спољних послова Тобијас Билстром поздравио је данас одлуку спољнополитичког одбора турског парламента који је одобрио кандидатуру Шведске за чланство у НАТО-у.

- Поздрављамо одлуку спољнополитичког одбора у Турској који је одобрио шведску апликацију за чланство у НАТО-у. Следећи корак је да парламент гласа о том питању. Радујемо се што ћемо постати члан Алијансе - написао је Билстром на друштвеној мрежи X.