Извор:Фото: Принтскрин тв Храм

Како је празник рођења Христовог добио име Божић?

Извор: нпортал

07.01.2024.

12:46

КАКО ЈЕ празник рођења Христовог добио име Божић?

Да ли сте се некад запитали зашто се Божић, најрадоснији хришћански празник, зове баш тако? Јасно је да има везе са Богом, да је нека изведеница у питању, али којим верским путовима смо од Бога дошли до Божића и шта, заправо, име данашњег дана значи?

Српски свештеник Владимир Левићанин дао је објашњење настанка и значења појма који међу најзначајнима у хришћанском свету. У речи Божић има и граматике, али и много важније верске симболике.

BloombergAdria.com

 

Деминутив од речи Бог је Божић. Та гласовна промена, палатализација, открива нам још један аспект тог празника.

- То је теорија коју је развио блаженопочивши владика Данило Крстић. Он је био један велики човек и духовник и говорио је да на српском језику реч Божић заправо значи да нам се рађа Богић, да се Бог рађа као дете, и то је прелепо тумачење српског језика. Христос као беба је био као и свака друга беба, беба са потребом да буде негована, да буде храњена, беба са потребом да буде вољена и беба са потребом да буде заштићена. Христос нам се предаје као Дете и ми Га можемо заволети само као Дете и предати му се само као Детету - објаснио је својевремено за "Блиц" свештеник Владимир Левићанин.

И поздрав "Христос се роди" има дубоко значење

Фраза "Христос се роди!", коју изговарамо на Божић, објава је радосне вести да је Спаситељ света рођен и да вера у Његово дело спасава оне који у Њега верују.

БОНУС ВИДЕО: