Извор:Фото: Профимедиа

НАУЧНО ОБЈАШЊЕНО: Ово је најбоља техника за КУВАЊЕ ЈАЈА

Извор: Нпортал

07.01.2024.

17:28

КУВАЊЕ јаја чини се као најједноставнији начин за припрему доручка, али није увек тако...

Међутим, многе домаћице имају проблем да им јаја попуцају током кувања а беланце исцури.

Већина домаћица има и дилему да ли је боље јаја ставити у хладну воду па постепено загревати или спустити јаја у кључалу воду.

BloombergAdria.com

Професионални кувари имају одговор на сва ова питања, али и откривају трик како да вам јаја никад не попуцају током кувања, пише портал "Able kitchen".

Већина кувара има неку своју тајну кад је у питању не само кување јаја већ и како би се оно лакше ољуштило. Многи сипају со у воду у коју се кувају јаја што ће, уколико дође до пуцања спречити изливање беланца. Како објашњавају професионални кувари јаја често садрже ваздушни мехур који се услед топлоте током кувања шири и ствара притисак што може да доведе до пуцања љуске.

BloombergAdria.com

Да би избегли да беланце исцури из љуске многи кувари користе невероватан трик. Наиме, они на дно шерпе с водом ставе пет, шест чачкалица. Иако делује бизарно, научно објашњење је да целулоза из чачкалица током кувања спречава да беланце да исцури из љуске ако дође до пуцања.

BloombergAdria.com

Кувари решавају и дилему да ли јаје треба ставити у хладну или врелу воду. Уколико ставите јаје да у хладну воду да се постепено загрева процес кувања ће трајати дуже него кад га ставите у прокључалу воду. Недостаци ове стратегије су повећана шанса за пуцање и неравномерно кување које долази са високим температурама зато је препорука да после пола минута смањите температуру како би се беланце и жуманца кувала полако и равномерно.

Испирање хладном водом већ куваних јаја још један је трик који се користи како би се љуска брже и лакше ољуштила. Овај трик заиста помаже, посебно ако кашиком мало разбијете љуску јер хладна вода помаже да се љуска лакше одвоји од јајета.

(Крстарица)