Извор:Фото: М. Анђела, РТС принтскрин

Шта заправо симболизује НОВЧИЋ из чеснице

Извор: Нпортал

08.01.2024.

19:19

ОБИЧАЈ стављања парице у чесницу представља једну од омиљених традиција како међу одраслима, тако и међу децом.

За многе, ова пракса представља узбудљив тренутак откривања среће, јер је свако парче чеснице прилика да се сазна ко је добио срећни новчић.

Чесница се не сече ножем, већ се традиционално ломи, а у народу се верује да ће особа која пронађе пару у свом делу током целе године уживати у финансијској срећи.

Међутим, свештеник Бранислав Кеџић, доноси дубље значење овог обичаја. Он истиче да није нужно да онај ко пронађе новчић аутоматски постане срећник са парама. Суштина ове традиције лежи у другим стварима. Према речима Кеџића, особа која пронађе новчић требало би да симболише хуманог човека који ће дати помоћ ономе коме је потребна.

- Важно је да онај ко пронађе новчић схвати да можда неко други има већу потребу за тим новцем, те да на тај начин изрази жељу заједнице да пружи помоћ - наглашава Кеџић. Он додатно објашњава да се оваквим гестом жели подсетити на традиционално даривање током Божића.

Даривање постаје прилика да се покаже солидарност и саосећање према онима који можда немају исту топлину породичног дома или им нешто недостаје.