Извор:Фото: Профимедиа

ЕРДОГАН ЈАСАН: "Верујем да ће Израел бити осуђен за геноцид"

Извор: Tanjug

12.01.2024.

13:37

ПРЕДСЕДНИК Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је данас да његова земља доставља доказе за случај који је Јужна Африка покренула против Израела пред Међународним судом правде (МСП) за геноцид који је наводно почињен у Појасу Газе.

- Верујем да ће Израел бити осуђен. Верујемо у правду Међународног суда правде - рекао је Ердоган и додао да ће Турска наставити да пружа документа, углавном визуелна, о утицаја рата на Газу, преноси Ројтерс.

Израел данас износи одговор на оптужбе које је Јужна Африка јуче изнела пред МСП у Хагу да израелска офанзива представља геноцид.

Јужна Африка је на отварању рочишта пред МСП навела да Израел подвргава палестински народ апартхејду и геноциду.

- Акције Израела показују образац систематичног понашања из којег се може закључити да је у питању геноцид - рекао је адвокат Високог суда Јужне Африке Адила Хасим.

Израел је цео случај назвао "апсурдним" и оптужио Јужну Африку да игра улогу "ђавољег адвоката" за Хамас.

Портпарол израелске владе Ејлон Леви изјавио је уочи саслушања да Израел "остаје привржен међународном праву" и нагласио да су све војне акције усмерене против Хамаса.

Очекује се да ће МСП донети одлуку о могућим хитним мерама касније овога месеца, док ће одлука поводом оптужби за геноцид бити донета за неколико година.

Одлуке МСП су коначне и без права жалбе, али суд нема начина да их спроведе.

Ергоган осудио и напад на Хуте

Турске председник осудио је америчке и британске ударе на Хуте у Јемену као несразмерну употребу силе и оптужио ове две земље да покушавају да претворе Црвено море у "море крви".

Обрац́ајуц́и се новинарима у Истанбулу после молитве петком, Ердоган је рекао да Анкара добија информације са различитих страна да снаге Хута спроводе "успешну одбрану" против САД и Британије.

САД и Британија извеле су током ноћи ваздушне и поморске нападе на положаје Хута на више локација у Јемену.

Амерички званичници саопштили су да су амерички и британски удари на Јемен имали за циљ војне капацитете Хута и да су настојали да избегну колатералну штету.