Извор:Фото: Д. Мишић

ПРОЗИВКЕ ЗБОГ НАЦИОНАЛНОСТИ: Како је Бата ПРОМЕНИО презиме

Извор: Нпортал

16.01.2024.

12:42

ПРЕ НЕКОЛИКО дана, 14. јануара, навршила се 101 година од рођења Михајла Бате Паскаљевића.

Велики југословенски и српски глумац Михајло Паскаљевић Бата, један је од одних без којих се домаћи филмови тешко могу замислити.

Детињство и порекло

Рођен је 14. јануара 1923. године у Пожаревцу, у породици грчких досељеника. Његов отац Зоја био је добростојећи трговац, држао је тада популарне колонијалне радње, оно што данас зовемо продавнице мешовите робе.

Породица Паскаљ убрзо се сели у Крушевац, где је Михајло пошао у школу, а затим и завршио Крушевачку гимназију, непосредно пре немачке окупације. Као момак, већ се занимао за позоришну сцену, маштајући да постане глумац.

Променио презиме

И један занимљив детаљ из његове младости – по сопственом признању, јако му је сметало што су га у школи задиркивали због његове националности, зивкајући га "Грче, Грче“.

BloombergAdria.com

Тада је решио да своје презиме Паскаљ "продужи“ оним нашим „вић“ и тако се обрачуна са својом фрустрацијом.

Богата каријера

Након гимназије ступио је у КУД “Иво Лола Рибар” и Академско позориште у Београду, затим са групом младих глумаца у тек основано Београдско драмско позориште, чији је стални члан постао 1950. године.

Своју прву, а испоставиће се и једину, главну филмску улогу имао је 1954. године, када је играо је Јеротија Пантића у екранизацији Нушићеве комедије "Сумњиво лице" у режији Соје Јовановић.

Врхунац филмске каријере доживео је својом првом драмском улогом - оца протагонисткиње - у филму “Већ виђено” (1987) Горана Марковића, за коју је награђен на Фестивалу глумачких остварења у Нишу.

BloombergAdria.com

Бата Паскаљевић је у својој каријери дугој чак 55 година глумио у 80 играних филмова, као и у више од 60 ТВ серија, наступио је у 50 ТВ драма и комедија и спада у ред најплоднијих глумаца на нашим просторима.

Свако ко држи озбиљно до себе је смешан

Награде су га, међутим, заобилазиле, као и главне улоге, којих је имао мање него прстију на једној руци, али је успео да освоји милионску публику и да од епизодних улога креира права ремек-дела.

- Свако ко држи озбиљно до себе је смешан. И све што је озбиљно, када се инсистира на озбиљности, јесте смешно - говорио је Бата.

BloombergAdria.com

Пет бракова

Говорио је да постоје три ствари које никад неће одбити: улогу, част у кафани и жене. Женио се пет пута, мада има оних који тврде да је заправо шест или чак седам пута стао пред матичара.

Михајло Бата Паскаљевић преминуо је 26. јануара 2004. године, после краће болести у Земунској болници, не дочекавши премијеру свог последњег филма "Пљачка Трећег рајха" Здравка Шотре.

(Курир)