Извор:Фото: Профимедиа

ЖЕЛЕ НЕШТО ДА САОПШТЕ Што пси машу репом час лево, час десно

Извор: Нпортал

17.01.2024.

12:37

Истраживачи са Института за психолингвистику Макс Планк у Холандији сугерисали су да је псеће махање репом можда постало уобичајено током припитомљавања паса јер људи позитивно реагују на ритам.

Током дугогодишњег истраживања понашања паса, теорије за њихово махање репом биле су различите: од исказивања среће или агресије до доместикације питомијих и социјалнијих предака данашњих паса, који су научили да препознају људске реакције и понашали се у складу с њима.

Рецимо, неке од хипотеза укључивале су то да пси машу удесно као одговор на позитивна искуства, као што је интеракција с власником, а улево када желе да се повуку или у потенцијално агресивним ситуацијама.

Научница Силвија Леонети са Института за психолингвистику Макс Планк изнела је другачију теорију, пише ББЦ.

- Нова хипотеза подразумева да су људи свесно или несвесно одабрали одређене претке паса који машу репом током процеса припитомљавања јер нас привлаче ритмички стимуланси - рекла је Леонети.

BloombergAdria.com

 

Докторка Холи Рут Гутериџ, истраживачица псећег понашања на Универзитету Линколн, рекла је да је махање репом друштвени сигнал који су пси прилагодили у интеракцији са људима јер је нама лајање иритантно, пише ББЦ.

- Ми смо веома визуелна врста и ценимо ритам, то је занимљива мисао коју би требало истражити, мада нисам сигурна да заиста толико реагујемо на то - додала је Гутериџ.