Извор:Фото: Јутјуб принтскрин/Jutarnji list

"ХРВАТСКИ ХИТЛЕР" ХОСовац изгубио спор против Српског н.већа

Извор: Танјуг

22.01.2024.

15:54

ЗАГРЕБАЧКИ Општински кривични суд је у петак ослободио Александра Милошевића као уредника и Тамару Опачић као новинарку против којих је оптужницу подигнуо Марко Скејо, некадашњи командант IX бојне ХОС-а "Рафаел Бобан", у јавности познатији као човек са брковима попут Хитлерових.

Скејо је Милошевића и Опачићеву тужио тврдећи да су га уредник и новинарка у Билтену Српског народног већа "Историјски ревизионизам, говор мржње и насиље према Србима у 2017.", објављеном 2018. године, оклеветали и увредили па му тиме нанели штету части и угледу.

Скеју је засметало и што је јединица ХОС-а, којом је командовао, названа злогласном. Суд му, међутим, није дао за право па ће морати да плати трошкове кривичног поступка.

Последња расправа у овом поступку одржана је у среду када је сведочио председник Далматинског комитета за људска права Тончи Мајић. Расправа је обележена честим прекидима и упозорењима судије Дубравке Чошић.

Адвокат тужиоца Даворин Карачић, који је на суд дошао са значком с првим белим пољем на хрватском грбу, избачен је из суднице јер није престајао да говори, иако му је реч била одузета.

Слично се на самом крају расправе понашао и Скејо који је желео да покаже некакву капу коју је носио у торби па је устао и почео да шета по судници, вређајући присутне.

BloombergAdria.com

 

Адвоката одбране Лину Будак назвао је "Југославенком", а кад је она на то упозорила суд, упитао је: "А него шта си." Због таквог понашања судија је позвала правосудну полицију да реагује.

Тончи Мајић сведочио је о деложацијама из тзв. војних станова у Сплиту 90-их година у којима су учествовали и припадници IX Бојне ХОС-а. Испричао је да су га, као активисту, станари звали на деложације.

Непознати људи, обучени у маскирне или црне униформе, насилно су улазили у станове, уз претње оружјем избацивали станаре, најчешће српске националности укључујући жене и децу, те задржавали сву имовину, тврдећи да она сада припада Хрватској војсци. Тачан број таквих случајева није познат, али претпоставка је да није испод хиљаду.

Што се тиче ХОС-оваца, Мајић је казао да зна да су они "били главни у Пољичкој улици у Сплиту". Због свог активистичког ангажмана Мајић је био пребијан. Скејини адвокати су на суду желели да оспоре његову веродостојност, тврдњом да је активиста.

У расправи је покренуто и питање ХОС-а за који је у Билтену написано да је био злогласан, што је појашњено тврдњом да су носили црне униформе, усташке симболе и то што су за дан оснивања узели 10. април, када је формирана НДХ, тако да није било сумње ко их је инспирисао.

BloombergAdria.com

 

Весна Алабурић, адвокат Тамаре Опачић, нагласила је да само име јединице назване по једном од команданата усташке црне легије Рафаелу Бобану довољно да буде озлоглашена, с обзиром на злочине почињење током Другог светског рата. Посебно је указала на чињеницу да је у свакој демократској држави оправдани јавни интерес указати на величање злочиначких режима које карактеришу расизам и дискриминација.

Оптужба је тражила да се на суду прочитају текстови Виктора Иванчића и Бориса Дежуловића из Новости који су, како су казали, "доказ очигледне мржње према РХ и хрватском народу" као и да се из Новости као новине види да су "усмерене против РХ и угледних особа у РХ и припадника Католичке цркве, а што је доказ да се ради о мржњи и пропаганди против РХ". Суд, међутим, такав захтев није уважио, пише данас портал хрватског недељника Новости.

Иначе, због текстова у Билтену тужбе је најавило десет особа: уз Скеју, ту су Ивица Маријачић, Марко Јурич, Марко Љубић, Предраг Мишић – Пеђа, Стево Цулеј, Марко Перковић Томпсон и преминули Здравко Томац, а подизање су најавили бивши посланик Анто Ђапић и адвокат Звонимир Ходак. Неке тужбе суд је у старту одбацио, неки су одустали, док је део правоснажно окончан, све у корист СНВ-а.

Осим Скеје, на суду је још један поступак.