Извор:Фото: Профимедиа/Илустрација

АМЕРИ НАОРУЖАВАЈУ ХРВАТЕ: Комшије пазаре за 500 милиона $

Извор: Нпортал

27.01.2024.

08:10

АМЕРИЧКИ Стејт департмент одобрио је потенцијалну продају хеликоптера ''Блек хок'' и пратеће опреме и услуга Хрватској у уговору процењеном на 500 милиона долара, односно око 460,5 милиона евра, саопштио је Пентагон.

Пентагон је навео да је амерички ''Локид Мартин'' главни уговарач за продају оружја, преноси Ројтерс.

Компанија ''Сикорски еркрафт'' је водећи произвођач хеликоптера, који производи познате моделе УХ-60 ''Блек хок'', а од 2015. је у власништву ''Локид Мартина''.

BloombergAdria.com

 

Подсетимо, недавно је пар средњих двомоторних хеликоптера Сикорскy УХ-60 „Блек хок“ из вишкова америчке армије, које је Вашингтон 2019. године пристао да прода Албанији, испоручен је 13. јануара овој балканској земљи чланици НАТО-а, објавио је албански министар одбране Нико Пелеши на друштвеним мрежама.

Хеликоптери су пребачени у ваздухопловну базу Ринас која део међународног аеродрома у Тирани, стратегијским транспортним авионом Boeing C-17A Globemaster III америчког ратног ваздухопловства (УСАФ) из састава 437. транспортне бригаде/315. (резервне) транспортне бригаде базиране у ваздухопловној бази Чарлстон, која се налази у близини града Северни Чарлстон, Јужна Каролина.