Извор:Фото: Профимедиа, друштвене мреже

ДРОН УСМРТИО ПРИПАДНИЦУ ВОЈСКЕ САД: Детаљи напада на базу

Извор: Нпортал

29.01.2024.

21:27

ПРИПАДНИЦА америчке војске Кенеди Ладон Сандерс налази се међу три војника која су убијена у нападу дроном на војну базу у Јордану.

Чланови породице потврдили су да се Кенеди, која је из Вејкроса у Џорџији, налази међу војницима убијеним у нападу милитаната које подржава Иран на малу испоставу у близини границе са Сиријом.

- Наша породица жели да вам се захвали на поштовању које сте исказали Кенеди. Наша Манчкин ће недостајати многима - написао је члан породице Шон Сандерс на Фејсбуку.

BloombergAdria.com

BloombergAdria.com

BloombergAdria.com

 

Заставе у Вејкросу су се у понедељак вијориле на пола копља док градоначелник Мајкл-Анђело Џејмс планира да одржи почасну службу кад њено тело буде враћено кући.

Напад на удаљену базу на североистоку Јордана, који се догодио у суботу увече, означио је прве америчке жртве у непријатељској ватри у региону откако су америчке трупе стављене у стање приправности након напада Хамаса на Израел 7. октобра.

Дрон је дошао у исто време када се враћао амерички дрон у базу, па је противваздушни систем био искључен, истакао је званичник Пентагона.

САД су за напад окривиле проиранске милиције, док Техеран негира да стоји иза напада, називајући оптужбе "безосновне" и да "нема утицај на одлуке побуњеничких група".

Исламски отпор у Ираку, "кровна" група неколико наоружаних милитантних ирачких фракција које подржава Иран, преузела је одговорност за нападе на америчку базу на граници Јордана и Сирије.

Председник Џо Бајден је брзо за напад окривио Иран и обећао да ће САД одговорити.

- Док још увек прикупљамо чињенице о овом нападу, знамо да су га извеле радикалне милитантне групе које подржава Иран, које делују у Сирији и Ирану - рекао је председник после напада и обећао да ће САД „одговорити".

Повређене најмање 34 особе

Повређена су 34 америчка припадника војске, неки се налазе у критичном стању, а међу њима су припадници Националне гарде Аризоне који су распоређени у Јордану од септембра.

- Идентификовано је да су припадници Националне гарде Аризоне били у тој области током напада беспилотних летелица 27. јануара на североистоку Јордана, близу границе са Сиријом - наводи се у саопштењу Националне гарде Аризоне.

Чињенице о овом нападу се још прикупљају и за сада није познато колико је припадника Аризоне погођено.

(Њујорк пост, ББЦ)