Извор:Фото: Профимедиа

ОДЛАЗАК МАТАДОРА: Преминуо најбољи стрелац репрезентације

Извор: Нпортал

30.01.2024.

10:53

БИВШИ нападач Панаме Луис "Матадор" Техада, који је помогао репрезентацији да се квалификује на прво Светско првенство у историји 2018, преминуо је у 42. години, саопштила је у недељу Фудбалска федерација Панаме (ФЕПАФУТ).

Локални медији су јавили да је Техада, који је са 43 гола најбољи голгетер Панаме свих времена, колабирао током утакмице, након што је изашао из игре, преноси ЕСПН.

У питању је био сусрет ветерана, пошто је нападач завршио каријеру 2022. године.

ФЕПАФУТ је у саопштењу навео да је Техада, који је играо 108 пута за Панаму, „синоним за развој и еволуцију фудбала у тој земљи“.

- Изражавамо најискреније саучешће његовој родбини, пријатељима и целој фудбалској породици, као и панамском спорту уопште - наводи се у саопштењу.

Бивши нападач Панаме Блас Перез, који је играо заједно са Техадом у нападу за Панаму и други је иза "Матадора" на листи стрелаца националног тима, огласио се на друштвеној мрежи X (некадашњи Твитер). 

- Не могу да верујем - написао је он уз фотографију њих двојице у загрљају. 

Техада је постигао два гола у четвртом колу КОНКАКАФ-а у квалификацијама за Светско првенство 2018, а Панама је завршила на трећем месту и аутоматски се квалификовала за турнир, пише ЦНН спорт.

Панама је била два места испред мушке репрезентације САД, која није успела да се квалификује на Светско првенство први пут у 32 године.

BloombergAdria.com

 

На Светском првенству, Панама је у првој утакмици изгубила 2:1 од Туниса, а потом је и декласирана од Енглеске резултатом 6:1. У последњој утакмици на Мундијалу у Русили поражени су од селекције Белгије резултатом 3:0.

BloombergAdria.com

 

Техада је у каријери је наступао углавном у јужноамеричким клубовима, претежно у родној Панами, али имао је и неколико ангажмана у Саудијској Арабији и САД. У клупској каријери одиграо је 588 утакмица и постигао је 241 гол. За репрезентацију Панаме одиграо је 108 голова, а у стрелце се уписао 43 пута чиме је постао најбољи стрелац у историји ове средњоамеричке државе.