Извор:Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Мало познате чињенице из живота Милутина Мркоњића

Извор: Нпортал

27.11.2021.

21:45

НАКОН НАТО бомбардовања Србије, 1999. године, постављен је за руководиоца обнове Србије као представник Владе Србије

Почасни председник Социјалистичке партије Србије Милутин Мркоњић (79) преминуо је на Институту за кардиоваскуларне болести "Дедиње" у Београду.

Један је од један је од оснивача СПС-а, а у својој дугој пословној и политичкој каријери био је на више значајних функција, дугогодишњи посланик, министар у два мандата и саветник.

Рођен је 23. маја 1942. године у Београду, где је до данас и живео. У родом граду је завршио Грађевински факултет 1971. године а прво запослење било му је у “Бироу за студије и пројектовање железница“ до 1974. године. Након тога, обављао је послове руководиоца у Сектору за пројектовање. Од 1977. године је био запосленик Центра за пројектовање, а потом и директор.

BloombergAdria.com

 

Након НАТО бомбардовања Србије, 1999. године, постављен је за руководиоца обнове Србије као представник Владе Србије.

Радио је као саветник Богољуба Карића, а 2004. године је био шеф компаније “Браћа Карић“. Био је посланик, а као потпредседник Скупштине 2007. је неко време и председавао седницама.Пред њим је Влада Србије положила заклетву 15. маја исте године. Годину дана касније, 2008, кандидовао се за председника Србије испред СПС-а и освојио 6 одсто гласова.

Исте године је изабран за министра инфраструктуре у тада новоформираној Влади, а онда је и од маја 2012. до септембра наредне године био је министар саобраћаја. Године 2013. је положио заклетву као посланик Народне скупштине. Од 2014. године је председник Одбора за просторно планирање, саобраћај, инфраструктуру и просторно планирање.

Никада се није одрекао некадашњег председника СПС, СР Југославије и хашког оптуженика Слободана Милошевића. Готово сваке године одлазио је на његов гроб, бранио његов лик и дело, својевремено говорећи да "Србија има моралну обавезу да му подигне споменик".

Управо је то била и иницијатива на којој је радио, али се она никада није нашла пред осборницима Скупштине града Београда, јер је по његовј замисли тај споменик требало да буде у српској престоници.

У јавности је позната његово партнерство са певачицом Аном Бекутом. Још за живота је, купио породичну гробницу на Новом гробљу у Београду, где ће бити сахрањен са супругом Драганом, а како је остао веран комунистичкој идеји изразио је жељу да га, када за то дође време, сахране у сандуку са петокраком.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".