Извор:Фото: Профимедиа, Јутјуб принтскрин/RTL

ХРВАТСКИ ПОП МУВАО ЖЕНЕ Након духовног сабирања - нови посао

Извор: Нпортал

01.02.2024.

17:45

КАТОЛИЧКИ свештеник Стјепан Шумановац пре две године је оптужен од стране мештана слановског места Сикиревци за непримерно понашање након што је наводно заводио локалне жене.

Овај случај поделио је целу Хрватску након што је надбискуп разрешио свештеника којег је муж жене са којом се дописивао ухватио на делу, а сада је поново почела да се дели по друштвеним мрежама. 

Наиме, мештанин Сикиреваца Иван Лепан ухватио је своју супругу у дописивању са свештеником, а ту непримерну конверзацију је пријавио надбискупу. 

- Догодило се то да сам почео да сумњам да се моја супруга дописује с неким, а убрзо сам сазнао и ко је то. То је био наш жупник. Флертовали су. Криви су обоје, и он и моја супруга, али мислим да је он више крив јер је он морална вертикала у селу и није се смео петљати у то. И зато сам то објавио јавно - испричао је тада супруг, а накнадно поручио и како је задовољан тиме што свештеник више није жупник.

- Разриешеном жупнику желим све најбоље и лично против њега као човека немам ништа. Желим да добро размисли о својим нечасним поступцима, нека сам са собом рашчисти жели ли и даље бити свештеник. Верујем да ће му Бог у томе помоћи. Поручујем му да сам увек спреман за разговор - истакао је раније. 

Иако је разрешен због овог скандала, свештеник Стјепан Шумановац је током прошле године поновно добио своју жупу, писао је портал Бродска стварност, а ову вест пренели су многи хватски медији.

Шумановац је крајем октобра 2022. године разрешен службе жупника Жупе Светог Николе у Сикиревцима и неко време је провео на острву Пашман у манастиру Бенедиктинаца где је био послат на духовно сабирање. Тамо је месец дана радио, молио и разговарао с духовником, писао је својевремено Нет.хр.

Након разрешења и духовног сабирања, овај свештеник је добио нову жупу, што је изазвало различите коментаре, писао је АТВБЛ.

Стјепан Шумановац у Селцима је Ђаковачким, у жупи којом управља у одсутности жупника. О догађајима у старој жупи говорио је само једно.

- Оно што се догодило са мном као свештеником и као човеком ја могу рећи искрено да ми је жао - рекао је Шумановац и додао:

- Знам шта сам све прошао, шта сад још пролазим и оно што сам пролазио у том духовном сабирању. Знам колико то има тежину за мој живот - казао је тада Шумановац.

О којем је, како каже, добро размислио.

- Суочио сам се са собом, с Богом – то ми је најважније, ја Богу одговарам. Је ли тако? Богу одговарам и некако желим даље помирбено, с опростом помирбено значи наставити свој живот - истакао је Шумановац.

С крстом који носи жели и даље као свештеник да служи Богу и људима. Мештани Селаца Ђаковачких имали су подељено мишљење о доласку овог свештеника у њихову жупанију.

- Добро нам дошао, ваљда ће бити добар, надајмо се. Знате причу која је иза њега? То је прошлост - рекла је једна мештанка, док је мушкарац из овог места био опрезан, уз дозу хумора.

- Ја кажем својој жени, немој излазити напоље - рекао је уз осмех један од мештана за хрватски РТЛ.