Извор:Фото: Д. Миловановић

ДОЖИВОТНА ПРИМАЊА: Огласила се наставница рањена у Рибникару

Извор: Нпортал

14.02.2024.

11:00

Влада Републике Србије усвојила је на јучерашњој седници Одлуку о посебном јавном признању којом се наставници историје Основе школе „Владислав Рибникар" из Београда Татјани Стевановић, као израз подршке и поштовања за исказану личну храброст приликом рањавања у току извођења наставе у масовној пуцњави 3. маја 2023. године, додељује ово посебно јавно признање.

Рањена наставница се огласила након вести да је Влада Србије донела одлуку да јој буде обезбеђено доживотно новчано месечно примање.

- Захваљујем се на огромној подршци коју сам заиста непрестано осећала. Посебно се захваљујем колегиницама које су покренуле петицију, Марији Црнојевић и Наташи Васиц, као и Влади Србије, на челу са премијерком Аном Брнабић, која је донела крајњу одлуку о доживотној новчаној помоћи - рекла је Татјана.

- Поред здравствених тешкоћа са којима се још увек борим, ова одлука представља доказ да емпатија међу нама итекако постоји, и даје ми снагу да се до краја изборим са свим изазовима који ме у будућности чекају. Због моје деце, због свих вас, ја се морам борити и изборити да наставим да живим нормално, колико је год то могуће. Хвала, огромно - поручила је она за Курир.

BloombergAdria.com

 

Влада Републике Србије усвојила је Одлуку о посебном јавном признању којом се наставници историје Основе школе „Владислав Рибникар" из Београда Татјани Стевановић, као израз подршке и поштовања за исказану личну храброст приликом рањавања у току извођења наставе у масовној пуцњави 3. маја 2023. године, додељује ово посебно јавно признање.

Иницијативу да се наставници Татјани Стевановић додели овакво признање покренуле су наставнице Наташа Васић и Марија Црнојевић са колегама, и бивши ученици ОШ „Владислав Рибникар", за шта је прикупљено више од 13.000 потписа грађана. С обзиром на то да је у питању тема за коју је јавност веома заинтересована, да се ради о изузетном јединственом случају доделе јавног признања у виду доживотног месечног новчаног примања и да је предложена мера добила размере које су попримиле општи значај, Влада Србије одлучила је да прихвати ту иницијативу, која долази из система образовања и која је широко подржана међу грађанима.

Влада је констатовала да је масовна пуцњава у ОШ „Владислав Рибникар" случај који и даље потреса јавност, да захтева реакцију државе у више праваца, да је прихватање поднете иницијативе начин да се рањеној наставници олакша материјални положај након тешког рањавања и са последицама које ће трпети до краја живота, али и прилика да се и кроз ту меру покажу солидарност и емпатија. Идеју да рањена наставница историје добије неки вид новчане надокнаде, као додатак уз своја месечна примања, који би био трајан, до краја живота, који није преносив, али је редован и који би се исплаћивао сваког месеца и у складу са растом трошкова, подржао је и Савез самосталних синдиката Београда.