Извор:Фото: Профимедиа/Илустрација

ОРБАН ПРЕЛОМИО: Мађарска потврђује улазак Шведске у НАТО

Извор: Нпортал

17.02.2024.

17:30

Мађарски парламент може да ратификује захтев Шведске за чланство у НАТО када се састане на пролец́ном заседању крајем овога месеца, изјавио је данас премијер Мађарске Виктор Орбан у обраћању нацији.

- Добра је вест да ће наш спор са Шведском ускоро бити окончан - рекао је Орбан, пренео је Ројтерс.

Орбан је навео да су он и шведски премијер Улф Кристерсон предузели кораке да се поново изгради поверење између две земље.

Орбан није рекао који су то кораци, наводи британска агенција.

Америчка амбасада у Будимпешти саопштила је у петак да ће двостраначка делегација америчког Конгреса посетити Мађарску у недељу како би извршила притисак на Будимпешту да ратификује захтев Шведске за чланство у НАТО-у када се мађарски парламент поново састане након зимске паузе, саопштила је данас америчка амбасада у Будимпешти.

Амбасада је навела да сенатори путују у Мађарску да би размотрили са мађарским званичницима "стратешка питања са којима се суочавају НАТО и Мађарска".

"Приступање Шведске НАТО је питање које директно утиче на националну безбедност САД, а такође и на безбедност Алијансе у целини'', рекао је амерички амбасадор у Будимпешти Дејвид Пресман раније овога месеца.

Мађарска је једина земља чланица НАТО која није ратификовала шведски захтев.

Шведска је поднела захтев за придруживање НАТО у мају 2022. године, након почетка рата у Украјини.

Шведски министар спољних послова Тобијас Билстрем рекао је у среду да очекује да Мађарска ускоро одобри захтев Шведске за чланство у НАТО, преноси Танјуг.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".