Извор:Фото: Јутјуб принтскрин/Духовник Библиотека

САВЕТ СТАРЦА ПАЈСИЈА: Како се изборити са негативним мислима

Извор: Нпортал

05.03.2024.

14:52

НЕГАТИВНЕ и саботирајуће мисли често су један од главних узрока неуспеха. Оне нас спречавају да растемо, искористимо своје потенцијале, пробудимо таленте и напредујемо. Осим тога, изазивају ирационалне страхове и парализују напредак на свим пољима.

Многи велики мислиоци и духовњаци проповедали су чувену тезу "Какве су ти мисли, такав ти је живот". Ако мало боље размислимо, схватамо да има смисла. Када хранимо позитивне мисли, рсположење нам одмах порасте, а исто тако важи и за супротно.

Старац Пајсије Светогорац је један од најзначајних и најуваженијих светогорских стараца 20. века, православни хришћански монах који је протеклих деценија постао једна од најсветијих личности у Грчкој. Управо он, дао је мудар савет у случају када нас обузму негативне мисли.

- Мисли су као авиони који лете изнад нас, али не могу да нас се дотакну све дотле док им ми не изградимо писту за слетање!

BloombergAdria.com

 

Ми смо бића слободне воље, и сами бирамо шта ћемо са таквим помислима. Речи Светог Пајсија се тумаче тако да треба да препознамо негативну помисао са искреношћу и смирењем, али не треба дуго да се бавимо њом, да се фоксуирамо на ствари које нас узнемиравају и пустимо да она расте у нама.

Не правимо таквим мислима писту пуштајући их да слећу у наша срца, нити се боримо против ње. Ту мисао треба да освестимо, да је препознамо, схватимо да је негативна, а затим да је отпустимо и ослободимо се.

Као и код сваке нездраве навике, потребно је да будете одлучни и да се активирате. Када имате неке негативне мисли које се тичу вас или других, одлучите да их замените молтивом, речима љубави и радости.