Извор:Фото: Shutterstock

СТАВИТЕ КАШИКУ У БРАШНО: Искусне домаћице откривају трик

Извор: Нпортал

12.03.2024.

15:14

БРАШНО је једна од намирница које домаћице масовно складиште и увек набављају веће количине

Када купујете брашно, обично га одложите у кухињи и на њега заборавите све док не морате да га користите. Да ли сте знали да је брашно једна од оних намирница које се може покварити, због чега вам ми у наставку предочавамо неколико трикова којима ћете брашну продужити век и спречити настањивање мољаца.

Како бисте спријечили најезду мољаца, кад донесете брашно кући, најпре га ставите у замрзивач на неколико сати или преко ноћи како бисте убили евентуална јајашца.

1. Купујте само онолико колико вам је потребно

Тешко је одупрети се снижењима и акцијама, али покушајте да купите онолико брашна колико мислите да можете искористити у следећих неколико недеља. Брашно привлачи влагу, што значи да се може врло брзо покварити.

BloombergAdria.com

 

2. Не држите брашно у папирнатим врећицама

Најлакши начин да одржите свежину брашна и заштитите од инсеката је да га пребаците у пластичне или стаклене посуде са херметичким затварачем. Складиштење у папирнатим врећицама може лако узроковати влагу и тако покварити брашно.

3. Кашика у брашну

Можда се сећате из детињства како је и ваша нана или мама остављала кашику у брашну. Овај стари трик користио се кад се брашно чувало у шпајзу. Иначе, брашно је најбоље држати у стакленим посудама, а ако му се дода метална кашика помоћи ће у чувању брашна од штеточина, кукаца и инсеката.

BloombergAdria.com

 

Уместо кашике можете користити и алуминијску фолију: од ње обликујте куглицу и убаците у брашно.

4. Чувајте га на тамном и хладном месту

Не остављајте посуду са брашном на светлом месту. Топлина и сунчева светлост могу да узрокују кварење брашна. Уместо тога, пронађите место удаљено од извора топлоте у стану.

5. Замрзните га

Ако вам се догоди да купите више брашна него што можете искористити у неколико недеља, направите места у фрижидеру или замрзивачу. Не заборавите да га претходно ставите у херметички затворене посуде. Овакво сачувано брашно може да траје и до годину дана.

(Крстарица)