Извор:Фото: Профимедиа

АМЕРИКА УЦЕНИЛА КИНУ: "Продајте ТикТок или га забрањујемо"

Извор: Нпортал

13.03.2024.

20:24

КОНГРЕС ЈЕ великом већином изгласао одлуку којом је саопштено да ће Тик Ток у Америци бити забрањен уколико га Кинези не продају.

За ову одлуку гласало је 352 конгресмена, против је било само 65.

BloombergAdria.com

 

Популарна друштвена мрежа на којој се објављују кратки видео снимци наишла је на велике критике, пре свега у Америци, највише због алгоритма који, како их многи оптужују ради тако што наменски таргетира одређене кориснике са посебно осетљивим темама попут депресије међу тинејџерима или рата између Израела и Хамаса.

Тик Ток се нашао на удару и због својих веза са БyтеДанце, компанијом која је под интензивним надзором америчких регулаторних тела.

Након усвајања у Представничком дому, нацрт закона сада прелази у Сенат, где још увек није јасно како ће се сенатори определити по овом питању. Ситуација постаје још занимљивија у светлу изјаве председника Џоа Бајдена, који је најавио да ће потписати закон уколико прође и у Сенату.

BloombergAdria.com

 

Кинези: Ово ће се Америци обити о главу

Портпарол кинеског министарства спољних послова пре гласања оптужио је САД да "сузбијају Тик Ток" упркос чињеници да "никада нису пронашли доказе да Тик Ток угрожава националну безбедност".

- Ова врста малтретирања које не може да победи у фер конкуренцији нарушава нормалну пословну активност компанија, штети поверењу међународних инвеститора у инвестиционо окружење и штети нормалном међународном економском и трговинском поретку - рекао је министар Ванг и додао:

"На крају, ово ће се неизбежно вратити и обити о главу самих Сједињених Држава".