Извор:Фото: А. Станковић, Архива Новости

ОПТУЖЕНИ ЗА КРАЂУ ОРДЕЊА: Тужио га Легија, деда бранио Дражу

Извор: Нпортал

15.03.2024.

17:53

СЛОБОДАН Хомен (52), један од десеторо осумњичених за пљачку 43.000 комада државног ордења у Палати "Србија", бивши је државни секретар Министарства правде и адвокат који је дуго био и народни посланик као члан ДС а касније и СДС Бориса Тадића.

Био је један од лидера покрета "Отпор", а занимљиво Милорад Улемек Легија, осуђени за убиство премијера Зорана Ђинђића, тужио га је за клевету.

Хомен је завршио Правно-биротехничку школу, а затим дипломирао на Правном факултету. На Харварду је 2001. године завршио Јохн Ф. Кеннедy Сцхоол оф Говернмент Еxецутиве Нетwорк Програм и положио правосудни испит.

Крајем деведесетих био је активан у Студентској иницијативи, организацији која је произашла из Студентског протеста 1996/1997. Оснивањем Отпора, чији је циљ био рушење Слободана Милошевића, Хомен постаје један од лидера тог покрета. Ту је био задужен за финансије.

У Влади Мирка Цветковића постављен је на место државног секретара Министарства правде, а његово име било је и на списку чланова Државне комисије за тајне гробнице убијених од септембра 1944.

Деда му бранио Дражу Михаиловића

Његов деда Слободан Суботић основао је 1934. године адвокатску канцеларију у Београду која и данас ради, а води је његова сестра. Деда му је био бранилац на суђењу Дражи Михајловићу, због чега је седам година био у затвору. На седници Владе Србије у марту 2011. године Влада Србије је именовала Хомена за координацију односа са јавношћу.

Био је народни посланик у сазиву 2012-2014. Нови мандат му је потврђен у јуну 2014. године испред Социјалдемократске странке.

BloombergAdria.com

 

Легија га тужио за клевету

У априлу 2010. године бивши командант Јединице за специјалне операције Милорад Улемек Легија, који служи вишедеценијску казну затвора тужио је Слободана Хомена за клевету.

То је сам Хомен потврдио српским медијима и том приликом напоменуо да се, као и сваки други грађанин одазвао позиву суда за саслушање и дао исказ истражном судији. Наиме, Улемек га је тужио јер је сматрао да га је оклеветао када је на трибини у Центру за културну деконтаминацију, у јуну 2009. године, рекао да је "кућу на Цераку купио парама од откупа од отмице Вука Бајрушевића коју је извршио земунски клан“.

BloombergAdria.com

 

Хомен је тада изјавио да му није јасно како је могуће да "неко повреди част особи која је већ правоснажно осуђена за вишеструка убиства и коме је судском одлуком, на основу Закона о одузимању имовине проистекле из кривичних дела, одузета имовина".

(Блиц)