Извор:Фото: Профимедиа

Свештеник ОДБИО да напусти тонули ТИТАНИК

Извор: Нпортал

15.03.2024.

19:53

У УГЛУ ПРОЗОРА мале цркве у Есексу у Британији ситним словима стоји молба да се сви који дођу помоле и за оца Томаса Билса „који је последње тренутке свог живота посветио тешењу и исповести својих сапутника". Ова штура опаска крије причу о једном невероватном човеку и тужној судбини која га је задесила.

Отац Томас Билс био је свештеник осам година пре него што се упутио на, испоставиће се, своје последње путовање. Позив на венчање његовог млађег брата Вилијама у Њујорку који је желео да управо Томас буде тај који ће извести обред, натерала је свештеника да напусти своју парохију и укрца се на велики прекоокеански брод.

Судбина је хтела да тај брод буде Титаник… Отац Томас купио је карту и постао један од путника на Титанику када се овај брод отиснуо на судбоносно путовање 10. априла 1912. године.

BloombergAdria.com

 

Тог, последњег јутра пловидбе, 14. априла, Томас је испунио жељу појединих путника на броду и држао мису за путнике друге и треће класе.

Након што је брод, мало пре поноћи, ударио у ледени брег и почео да тоне, отац Томас је сматрао да му је дужност да помогне уплашеним путницима - духовно, али и физички.

Преживели са брода сведочили су касније да је свештеник два пута одбио да се укрца у чамац за спасавање. Уместо тога, помагао је путницима 3. класе да дођу до виших нивоа и храбрио окупљене.

Чак и када је завладала општа паника и када је постало јасно да места у чамцима нема за све, свештеник је одбио да се спасе. До самог краја, говорио је молитве, исповедао и давао опрост путницима који су остали заробљени на броду који је тонуо након што су сви чамци одавно спуштени у ледену воду.

Тело оца Томаса Билса никада није пронађено. Католичка црква је покренула процес његове канонизације.

Отац Томас Билс на кратко је приказан и у филму “Титаник” из 1997. године.