Извор:Фото: Профимедиа

ЗАШТО КИТИМО ЈЕЛКУ? Овако је настала новогодишња традиција

Извор: Нпортал

02.12.2021.

18:47

БЕЗ јелке и бројних украса не можемо да замислимо новогодишње и божићне празнике, али мало је познато како је ова традиција настала.

Историја кићења новогодишње јелке


Традиција уношења зимзеленог грања у кућу или постављања украса испред куће, потиче од давнина. Само се раније најчешће облежавао дан зимске краткодневнице. Зелене гране су биле подсетник да је зима пролазна и да ће је сменити пролеће.

BloombergAdria.com

 

Из периода, када се хришћанство још борило за доминацију, као главне религије у Европи, потиче и прича о Светом Бонифацију, познатом и као Бонифације мисионар, апостол Немаца.

Он је живео у седмом веку на простору Немачке. Да би се обрачунао са паганским веровањима, Сврти Бонифације је решио да посече храст, свето дрво Тора, врховног германског божанства, односно словенског и српског Перуна.

Из корена посеченог дрвета, никла је чудом млада јела и Св. Бонифације је објавио да ће јелка бити симбол хришћанске вере.

Ко је први окитио јелку?


Постоје две верзије које се боре за примат ко је и где први пут унео дрво у кућу и окитио га за празник посвећен Христу. Према првој, то је био Мартин Лутер.

BloombergAdria.com

 

Он је изашо да прошета по шуми, једне предивне, ведре зимске ноћи. Гране четинара су биле прекривене снегом, пише у немачкој причи, светлуцале су обасјане месеченом стварајући прелепи призор. Лутер је одмах одлучио да исече дрво, однесе га кући, украси свећама и да на тај начин покуша да у свој дом пренесе лепоту, коју је доживео.

BloombergAdria.com

 

По другој причи, традиција кићења четинара је настала захваљујући трговачким еснафима из Летоније, Литваније и Естоније. Ту су се населили потомци тевтонских витезова и у својим градским кућама су китили божићна дрва.

После извесног времена , износили би их на градски трг, да би их виделе и њихове породице. Долазило је до спонтаних окупљања, млади су певали и весели се око украшеног дрвећа. Последњег дана свечаности, била су спаљена.

BloombergAdria.com

 

Ова традиција се од 15. и 16. века проширила готово по целој Европи.

Алберт, немачки принц, ожењен чувеном енглеском краљицом Викторијом, окитио је прву јелку у Енглеској средином 19. века. О томе су писале новине, људима се то допало и тако је релативно касно, у односу на централну Европу, кренула традиција кићења јелки за Божић и у Великој Британији.

Наравно, масовно се овај обичај проширио тек у USA и попримио облик великог бизниса.

BloombergAdria.com

 

Прве јелке су, по причи, продате око 1850. године у Њујорку и традиција се готово стихијски проширила не само Америком, него и светом.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".