Извор:Фото: Профимедиа

МНОГИ СЕ ИЗНЕНАДЕ: Шта заправо значи скраћеница "WC"

Извор: Нпортал

29.03.2024.

10:18

У ПРОШЛОСТИ, сматрало се да је непристојно изговорити реч "тоалет" наглас у јавности, па се појавио израз "WC" - али људи су остали изненађени након што су схватили шта та слова заправо значе.

Бројни корисници друштвених мрежа изненадили су се након што су сазнали значење познате скраћенице, које нуди фасцинантан увид у историју тоалета и санитарних чворова, пише британски Мирор.

Један љубитељ историје открио је да слова означавају "water closet" - пристојан израз за употребу тоалета у данима јавних тоалета.

Дословни превод је "водени ормарић", а скраћеница је настала у време када није било пристојно причати о телесним функцијама. Према водоинсталатерској веб страници Пламбворлд, фраза "water closet" први пут је коришћена у Енглеској 1870-их. Изворно познат као "ормар за испирање", ово је убрзо постало водени ормарић кроз популарну употребу, пре него што се развило у "WC".

BloombergAdria.com

 

Деветнаести век био је раздобље великих иновација за модерне тоалете, а напредак је знатно помогао у побољшању јавног здравља и хигијене. Краљевско домаћинство ангажовало је једног од најпознатијих санитарних инжењера тог времена Томаса Крапера да замени тоалете у кући Сандрингем новијим моделима 1886. године.

БОНУС ВИДЕО: