Извор:Фото:Профимедиа

БЕЗ МЛАДИХ НЕМА ОПСТАНКА: Потреба едукација пољопривредника

Извор: С. Рудић

05.04.2024.

13:59

ПОТРАЖЊА за домаћим производима све је израженија, али због могућности које пружа урбана средина, млади се одлучују за одлазак са села. Тужна чињеница да ће имања која су стварана деценијама бити празна ако се ти исти људи не врате на село.

Наш гост видео интервјуа "Неколико минута са..", агроном Милош Стојановић је говорио у ком се правцу развија пољопривредна економија и у каквом је данас положају пољопривредник. Разлог који је навео за одлазак са села је мањак едукације, савремени пољопрвредник мора да се обучи за рад на савременој механизацији, али и да посећује разне семинаре на којима ће добити смернице у ком правцу да негује своје газдинство. 

BloombergAdria.com

 

Млади могу да аплицирају када је реч о раду на селу за субвенције које даје држава, а које ће им помоћи. Када је реч о прскању и трошењу хемикалија, вештачког ђубрива морају да воде рачуна у којој мери га примењују, како земљиште не би изгубило своју примарну функцију- плодност, могућност обрађивања. Стојановић истиче да је ратарска производња профитабилнија, јер ту имамо сезонске бербе поврћа, салате, спанаћа, паприке, а најбољи квалитет земљишта је тренутно у Војводини. 

BloombergAdria.com

 

Сточарство је нажалост, у паду, па је са њим и у мањку природно ђубриво. Када је реч о осигуравању, газдинства, предложио је да осигурамо воћњаке јер немамо довољно заштитних мрежа. Уколико дође до временнских непогода, немилосрдог града, олујних ветрова и слично, тада ћемо битни безбедни када је реч о одшети. 

BloombergAdria.com

 

Са Милошем Стојановићем смо разговарали и о пркању воћа, безбедности узгајања поврћа у пластеницима и другим занимљивостима.