Извор:Фото: Депозитфото

КАКО БИТИ СРЕЋАН: Следите ових десет златних правила

Извор: Нпортал

05.12.2021.

14:41

СРЕЖА, кажу, није циљ, него начин живота. Чак и међу наизглед оствареним људима, који имају добар посао, велику плату, стан, брак, можете пронаћи несрећних људи. А ако су срећни, то није због тога што имају него зато што следе барем неку од 10 навика срећних људи.

1. Срећни људи су захвални на ономе што имају, сваки дан: Сваког дана свесно усмерите своје мисли према ономе што имате уместо да се фокусирате на оно што немате. Амбиција је сасвим у реду, али она подразумева план и посвећеност, а не очајавање због нечега што немате. Одвојите свако вечер пре спавања и свако јутро након буђења пет минута и побројте на чему сте захвални. Ако ће вам бити лакше, записујте то у бележницу, па ћете за годину дана, или две-три, моћи да посматрате и како се мења ваша перспектива.

2. Срећни људи дају, без очекивања: Било да дарујете нешто материјално или своје време не усрећује само онога коме помажете него и вас што су потврдила и истраживања – након што човек учини нешто добро за другога расте ниво хормона окситоцина. Како би свакодневно усрећивали друге не морате даровати богатство – то могу бити потпуно једноставно ствари, од уступања места у превозу или препуштања предности у саобраћају до помагања својим ближњима. Важно је поставити себи питање како данас некоме могу да улепшам дан.

3. Срећни људи се усредсреде на оно у чему су добри: Звучи банално, али људи који се усредсреде на побољшавање онога у чему су добри се развијају пуно брже од оних који улажу енергију да раде на својим манама. Препознајте своје слабости, анализирајте их, и ако вас не коче или ако их можете заобићи, нема разлога да на њих трошите своје време.

BloombergAdria.com

 

4. Срећни људи нађу време да се баве ониме што воле сваки дан: Свима нам је дан испуњен обвезама, и чини се да не стигнемо ни да спавамо колико треба, а камоли ишта друго. Но тако се само гомила стрес, а оно у чему уживамо системски одлажемо. Обвезе неће нестати саме од себе, али је нужно пронаћи издувни вентил и чинити оно што волимо, није важно је ли то сликање, партија фудбала са пријатељима, кување или путовање. Запишите све што вас усрећује, и одаберите једну ствар коју можете радити већ данас.

5. Срећни људи налазе разлога за смех и граде дубоке везе: Смех је благотворан на толико много нивоа; снижава нивое кортизола, хормона стреса, а повишава ендорфин; јача имунитет па чак и ублажава бол. Такође, омогућује људима да се посвете тренутку – док се смејете не бринете се о будућности нити о прошлости. Како бисте се више смејали престаните да схватати себе толико озбиљно и опустите се. Прихватите све несавршености, а недаће покушајте да сагледате из друге перпективе. Знате како се каже: 'За 10 година ћеш се смејати томе“? Зашто се не би смејали сада?

6. Срећни људи прихватају да нису увек срећни, али настоје из свега да извуку позитивно: Лоше ствари па и трагедије погађају свакога и предуслов за срећу је прихватити ту истину, колико год она била мучна. Срећни људи не беже од туге или осећаја фрустрираности, али не тону у очај или самосажаљевање. Ако вас нешто погоди, не игноришите то него прихватите, али одлучите да кренете даље. Песимизам лако ухвати корење, али исто важи и за оптимизам. Сагледајте које бисте лекције могли да научите из лоше епизоде, размислите како да поправите лошу ситуацију и своју пажњу усмерите према ономе добром.

BloombergAdria.com

 

7. Срећни људи живе споријим ритмом, и извлаче све из срећних тренутака: За разлику од многих, људи на Балкану ту имају предност – наше испијање кафа је управо то – уживање у тренутку. Само је потребно тај ментални склоп пребацити и на друге ствари. То нипошто не значи игнорисати обвезе, него проналазити радост у свему. Док водите дете у школу или вртић не размишљајте о томе шта вас чека на послу него уживајте у том времену са децом, док кувате размишљајте о укусима или колико ће се неко радовати јелу...

8. Срећни људи вежбају: Физичка активност не само да је благотворна за линију и здравље него толико усрећује да већ и 10 минута интензивног вежбања на дан драстично побољшава квалитет живота, а студија је показала да је вежбање кључно код регулације стреса и анксиозности. Како бисте нашли времена, убаците вежбање у недељни распоред. Некима ће бити лакше ако се посвете нечему што воле, на пример трчању у природи или фудбалу, други ће се лакше држати распореда ако их на то „присили“ чланарина коју су платитли теретани или фитнес клубу. Нађите модус који вама одговара и најважније, истрајте у вежбању.

9. Срећни људи увек теже развоју: Срећни људи се не доказују тиме колико су паметни или вешти, него тиме колико напредују и развијају се. Људи који остају заточеници статичног погледа на свет своју вредност мере у односу на друге и тако робују егу, што пре или касније води фрустрацији јер ће налетети на „боље“ од себе. Срећни људи пак траже изазове те неуспехе прихваћају као саставни део учења, а не личне поразе.

10. Срећни људи се усредсреде на оно што могу да промене: Свакако најважнија животна лекција и предуслов за срећу је научити на што се може утицати и у то уложити енергију те препознати оно што је ван наше контроле и са тиме се помирити.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".