Извор:Фото: Профимедиа

ПРИРОДНА ЗАМЕНА ЗА ОМЕКШИВАЧ: Одећа ће мирисати данима

Извор: Нпортал

26.04.2024.

22:40

ОВИ састојци вам могу помоћи!

Омекшивач је свачији омиљени део прања веша: он пружа тканинама мекоћу и предиван мирис, али обично уз то обилује вештачким супстанцама.

Ако желите да пробате неку здравију опцију, вреди пробати неку од све популарнијих алтернатива за омекшивач.

BloombergAdria.com

Сирће

Познато је да сирће има широку примену и ван кухиње, посебно у дезинфекцији и у комбинацији са содом бикарбоном, а корисно је то што се оно може употребити и уместо омекшивача.

BloombergAdria.com

Све врсте сирћета су добра алтернатива, а најбољи избор су јабуково и дестиловано бело сирће. Све што је потребно јесте да у преграду за омекшивач сипате 3 кашике сирћета, а ни случајно не претерујте јер ће се онда осећати прејак мирис у вешу.

Етерична уља

Дестиловани мириси који имају врло концентрисану и значајну количину активних састојака одлично су решење уколико желите да избегнете употребу омекшивача.

Помешајте 2-3 кашике етеричног уља по жељи с 2 шоље сирћета и добро их промешајте. Ова мешавина може да се користи као класични омекшивач или да се њом напрска машина за сушење пре употребе.

Сода бикарбона

Кад ставите одећу у машину, поспите је половином шоље соде бикарбоне и завртите бубањ неколико пута тако да се распореди свуда, па оперите програмом који вам је потребан.

BloombergAdria.com

Сода бикарбона ће спречити да се одећа „укочи“ и смањиће статички електрицитет, а уз то ће уклонити непријатне мирисе и одржати боју светлије одеће.

Балзам за косу

Да би овај трик функционисао, морате да користите и сирће и воду.

Убаците левак у велику боцу, па сипајте 6 шољица воде, па 3 шоље сирћета и потом 2 шоље балзама за косу. Нежно промешајте (никако не тресите јер ће почети да пени снажно). Најбоље је користити органски балзам са што мање хемикалија.

Сипајте у количини коју бисте користили да сипате омекшивач и пустите веш-машину да обави своју магију.

(Крстарица)