Извор:Фото: Јутјуб принтскрин/ Nikki's Modern Mediterranean

НЕ БАЦАЈТЕ ИХ У СМЕЋЕ Трик са љускама од јаја изненађује све

Извор: Нпортал

06.05.2024.

10:55

Осушене љуске јајета самељите у блендеру док не добијете фини прах

Након што поједете ускршња јаја, не морате да бацате љуске. Постоји начин на који можете да их искористите, нарочито ако је ваш дом, тераса или башта оплемењени цвећем и биљкама.

Љуска јајета је право богатство хранљивих састојака, посебно калцијума, што је чини изврсним природним ђубривом.

Ако имате башту, ваш парадајз и паприке ће посебно уживати у калцијуму из љуске јаја, али ће и остале биљке и цвеће имати користи од овог додатка. Све што треба да урадите, јесте да измрвите љуску и ставите две до три кашике у саксију, односно, у земљиште око биљке, уколико сте је посадили напољу.

Такође, љуске јаја можете да ставите у воду. Оставите их да одстоје, а затим ту воду користите за заливање биљака. На пример, за 12 до 18 јаја, треба вам око 18 литара воде, односно, једна љуска за један литар воде. Оставите љуске у води око недељу дана пре заливања биљака, како би отпустиле нутријенте у воду.

Осушене љуске јајета самељите у блендеру док не добијете фини прах. Помешајте га са содом бикарбоном у односу 1:3, потом додајте воду или сирће и овом мешавином можете чистити загореле шерпе или плехове, каменац на WC шољи и друге “упорне” наслаге код којих обична средства за прање не помажу.

(Најжена)