Извор:Фото: Профимедиа, Shutterstock

12 САВЕТА ПРВЕ ДАМЕ КИНЕ: Ово сваки родитељ треба да прочита

Извор: Нпортал

11.05.2024.

09:10

ПЕНГ Лијуан, прва дама Кине, дала је неке мудре савете о родитељству које сви треба да прочитамо и усвојимо

Пенг Лијуан, прва дама Кине и њен супруг Си Ђипинг годинама су у складном браку, док је њихова заједница крунисана једним дететом, ћерком Кси Мингце, старом 31. годину.

Пенг Лијуан је веома цењена и вољена прва дама, а важи за веома образовану и модерну жену.

Ово су њена правила васпитања:

- Дететов резултат на факултету никада није толико важан колико да га научите да буде захвална и добра особа.

- Боље је од своје деце направити благо, него им оставити благо у наслеђе! Уместо да им остављате новац, зар није боље дете научити како да буде имућно и заради новац? Зато уместо да му оставите новац, кажите му ово:

1. Дете моје, мораш да научиш да куваш. То нема везе са очекивањем или служењем других људи. Кување је љубазност према себи. Тако ћете удовољити себи када поред вас нема оних који желе да вам удовоље.

2. Сине мој, мораш да научиш да возиш. То нема везе са статусом. На тај начин ћеш увек ићи тамо где желиш у било које време, да не молиш некога да те вози или да зависиш од некога.

BloombergAdria.com

 

3. Сине мој, мораш да завршиш факултет. То нема никакве везе са академским квалификацијама. То ти омогућује да проживиш неколико година у потпуној слободи, слободи пуној књига и правог друштва.

4. Дете моје, да ли занаш? Да ли знаш колико далеко могу да допру твоја добра дела, колика је ширина твог срца? Само ако будеш широког ума бићеш срећан. Ако не можеш да ходаш далеко, пусти да те књиге однесу. Прошири видике.

5. Дете, да на свету остану само две чиније са водом, једна би служила за пиће, а друга да опереш свој образ. Самопоштовање нема никакве везе са богатством или сиромаштвом, чист образ је оно што нас чини људима.

BloombergAdria.com

 

6. Децо, не плачите и не жалите се чак и ако вам се небо сруши. То ће само још више растужити оне људе који вас воле и понети оне који вас мрзе.

7. Децо, чак и ако једете суву кору хлеба, сто треба поставити као да једете најскупоценије јело. Живите једноставан живот елегантно.

8. Децо моја, када путујете на далека места, осим фотоапарата, не заборавите да понесете оловку и папир. Пејзаш је можда увек исти, али ваше виђење ствари и расположење су увек другачији.

9. Деца морају имати свој простор, чак и ако је само 5 квадратних метара. То ће им помоћи да се склоне када су љути и да се веселе када су срећни. Још важније је да имате место да се смирите у моменту када вас све понесе. Дајте свом срцу кутак за одмор.

10. Дете моје, ако си образован када си дете и искусан када одрастес, тек тада ћеш имати изузетан живот.

11. Децо, увек будите љубазни. Запамтите, љубазност ће вас учитинити најомиљенијом особом код Бога.

12. Осмех, елеганција и самопоуздање су највеће духовно богатство. Са њим ћете имати све.

Иначе, Пенг Лијуан била је већ позната певачица кад се срела са својим будућим мужем и заљубила се у њега. У медијима пишу да их је упознао заједнички пријатељ, био је то излазак "на слепо".

BloombergAdria.com

 

Кад су се упознали, Си је био заменик градоначелника Сјанмена и тек разведен. После само неколико месеци забављања, одлучили су да се венчају.

Пенг је престала да наступа и запевала би само на изузетно великим политичким скуповима. Много је више посвећена хумантарном раду, а за медије је једном приликом рекла да у кући нема ни председника ни звезде певачице, већ су она и Си само обични муж и жена. 

(Стил, Срећна и лепа)