Извор:Фото: М. Анђела, Профимедиа

САОПШТЕЊЕ КВИНТЕ Брину због забране патријарху -крше прописе

Извор: Нпортал

14.05.2024.

13:55

АМБАСАДЕ Квинте огласиле су се саопштење поводом забране уласка патријарха Порфирија на територију Косова и Метохије.

- Амбасаде Француске, Немачке, Италије, Уједињеног Краљевства, Сједињених Америчких Држава и Канцеларија Европске уније на (тзв.) Косову, забринуте су због одлуке (тзв.) Владе Косова да не дозволи патријарху Српске православне цркве господину Порфирију и архијерејима који су били у његовој пратњи да уђу на Косово како би присуствовали свечаном почетку редовног годишњег заседања Светог Архијерејског Сабора СПЦ у Пећкој патријаршији.

Одлука (тзв.) Владе је у супротности са одредбама Ахтисаријевог плана који јасно прописује права, привилегије и имунитет за свештенство Српске православне цркве и није у складу са обавезама (тзв.) Косова које проистичу из дијалогу који се води уз посредство ЕУ.

BloombergAdria.com

Очекујемо од (тзв.) Владе Косова да испуњава највише стандарде људских права како у свом законском оквиру тако и у свом деловању, да поступа у интересу свих својих грађана и да поштује своје основне вредности и одговорност према регионалној стабилности.

И даље позивамо обе стране да се уздрже од било каквих радњи и реторике које би могле повећати тензије и довести до инцидената - наводи се у саопштењу.

(Новости)