Извор:Фото: Профимедиа, АТА имагес/Dimitrije Goll

Ево колика је ПЕНЗИЈА Секе Саблић: Заслужено или не?

Извор: Нпортал

24.05.2024.

20:35

ДАВНЕ 2007. године на списку уметтника са националном пензијом нашла се, између осталих, и Јелисавета Саблић Сека.

Освојила је „Златну арену” на Фестивалу у Пули, четири пута Статуету „Ћуран“, „Добричин прстен“, Октобарску награду града Београда, те престижну награду „Павле Вуисић“ за животно дело.

Многи је с правом називају српском „краљицом хумора”.

BloombergAdria.com

Значајне улоге остварила је у Атељеу 212 где је играла у представама „Чудо у Шаргану“, „Ожалошћена породица“, „Велико и мало“ и другима.

Члан ансамбла била је од 1968. до 1993. године када је прешла у статус слободног уметника. Играла је и у другим позориштима, те неретко освајала велике награде.

Велику популарност донела јој је улога Кристине у комедији „Маратонци трче почасни круг“ из 1982. године. Препознатљива је и по улогама у филмовима „Секула и његове жене“, „Како сам систематски уништен од идиота“, „Давитељ против давитеља“, „Хадерсфилд“ и другима.

Упоредо са успешном позоришном каријером, Сека Саблић је градила завидну телевизијску и филмску каријеру. Један од својих првих филмова снимила је 1968. године.

BloombergAdria.com

Са колегом Драганом Николићем је дебитовала у филму „Илустровани живот“ у режији Србољуба Станковића, а по сценарију Миодрага Станисављевића.

Велику популарност донела јој је улога пијанисткиње Крситине у хит комедији „Маратонци трче почасни круг“.

Филмска адаптација позоришне представе Душана Ковачевића коју је режирао Слободан Шијан и данас се сматра једним од најбољих српских филмова свих времена.

Улога Кристине донела јој је „Златну арену“ на Филмском фестивалу у Пули. Филм је освојио и награде на фестивалима у Врњачкој Бањи, Монтреалу, Марсеју и Бриселу.

BloombergAdria.com

Јелисавета Сека Саблић је рођена 1942. године у београдском насељу Чубура. Њен отац Стеван пореклом је из места Мала Градуса, недалеко од Суње.

Мајка јој је била домаћица, сефардска Јеврејка, рођена и одрасла на Дорћолу.

Стеван је био кројач који је имао малу радњу у Мутаповој улици. Тим послом је издржавао петочлану породицу. Сека је одрастала уз два старија брата, те је, како каже, имала статус „повлашћеног члана породице“.

BloombergAdria.com

Сека Саблић данас има 81 годину и даље је активна глумица, иако је давних дана отишла у пензију, а њена национална пензија, као и других уметника на списку, износи 64.730 динара и добија се на редовну пензију, пише Курир.