Извор:Фото: Shutterstock

ЗЛАТНА КРВ: Ову крвну групу имају само 43 особе на свету

Извор: Нпортал

27.05.2024.

09:43

ШТА је златна крв, да ли може да се наследи и која опасност јој прети?

Дуго се веровало да је најређа крвна група АБ група, али то није истина. Пре извесног времена утврђена је још једна посебна крвна група коју у свету имају само 43 особе. Први пут је идентификована 1961. године код једне жене из Аустралије. Златна крв се сматра најређом крвном групом на целом свету.

Оно што је разликује од осталих група је то што има Rh нулти фактор (Рхесус нулл), који није ни позитиван ни негативан и нема ниједан од 61 Rh антигена. Према научницима, само 43 особе имају златну крв. То значи да само један од шест милиона људи може да се похвали тиме!

Златна крв може да се наследи када добијете мутацију у гену RHCE од сваког родитеља. Дакле, потребне су две копије промењеног гена да би се добио Rh нулти фактор.

Међутим, поседовање ове ретке крвне групе повезано је са опасношћу. У случају болести или несреће, може да буде врло тешко добити одговарајућу крвну групу за трансфузију. Имати Rh нулти фактор такође има и позитивну страну. Људи са овом врстом крви могу да постану даваоци било које друге крвне групе.

BloombergAdria.com

 

Подсетимо, једна Српкиња има ову крвну групу, а како је спасила живот првом човеку ФИФА-е прочитајте ОВДЕ.

Никога не изненађује чињеница да постоје четири крвне групе: А, Б, АБ, 0, а свака од њих има тзв. Rh фактор позитиван или негативан. Постојање крвних група откривено је 1901. Крвна група се састоји од скупа антигена (посебних протеина) присутних на еритроцитима, односно црвеним крвним зрнцима. Еритроцити могу да имају много специфичних антигена, што значи да постоји много система крвних група.

(Крстарица)