Извор:Фото: Профимедиа

10 знакова да вучете ТРАУМЕ из детињства

Извор: Нпортал

27.05.2024.

10:56

МНОГИ људи нису имали лако и безбрижно детињство нити су уживали у присности топлих и брижних родитеља.

Особе које су одрастале у несигурним, проблематичним или хаотичним породицама често осећају нелагоду при разговору о својим искуствима и нерадо признају све кроз шта су прошли.

BloombergAdria.com

 

Ипак, постоје одређене суптилне особине које често карактеришу одрасле особе које су проживљавале тешко и несрећно детињство. Разумевање ових образаца понашања може вам помоћи да боље схватите и подржите себе или некога до кога вам је стало.

Ово су 10 најчешћих показатеља да су људи прошли кроз тешко детињство и васпитање.

1. Осећају нелагодност када добијају комплименте

Људи који су одрасли уз родитеље који или нису били присутни или су их критиковали практично за све, често израстају у јединке које имају проблеме са самопоштовањем. Они могу да одрасту у људе који су исувише критични према себи или у оне који имају навику да поткопавају своја достигнућа и/или аспекте своје личности. Као резултат тога, они неретко имају птоблем да прихвате похвале или комплименте, јер нису навикли да их добијају, према студији која је објављена у "Јоурнал оф Еxпериментал Социал Псyцхологy".

2. Имају појачан осећај одговорности

Природно је да се дете ослања на своје старатеље за помоћ и подршку док одраста и креће се кроз живот. Када они не пружају континуирану подршку и често су одстуни, дете почиње да смишља како да уради ствари само. Временом, они усвајају деју да нико неће доћи да им помогне и да је на њима самима да преузму одговорност за све. Тако да чак и када одрасту, много година касније, може да им буде тешко да прихвате туђу помоћ и најчешће се постављају у улогу заштитника или оног ко решава проблеме, јер мисле да су тако безбедни.

3. Трзају се без очигледног разлога

Неко случајно залупи вратима - они скачу са столице. Неко их случајно додирне или посегне за нечим што је у њиховој близини - они се трзају у ишчекивању. Неко је бучан и гласан или благо подиже тон - они се одмах трзају. Ова суптилна понашања указују на то да су хипер опрезни и осетљиви на спољне факторе. Људи који су одрасли у насилним или нестабилним породицама можда имају претерано развијене реакције због ситуација којима су сведочили, па су стално у приправности и очекују да ће их снаћи некам опасност.

4. Перфекционисти су до те мере да им то штети

Један од начина на који нека деца науче да се носе са хаотичним животом у породици јесте покушај да контролишу све што могу како би минимизирали непредвидиве ситуације. Избегавају грешке и напињу се како би постигли савршенство у свему, јер подсвесно мисле да ће тако коначно заслужити наклоност њихових старатеља или да ће их спречити да их одбацују, критикују и "кажњавају". Када је перфекционизам екстреман, његови ефекти могу да буду изразито исцрпљујући, показало је истраживање Универзитета "Нортхwестерн".

5. Склони су претераном извињавању

Када некога док је дете много критикују и опомињу, могуће је да ће почети да на себе гледа као на особу која често прави грешке и понаша се неодговарајуће, јер непрестано слуша како је нешто његова кривица. Због тога би када одрасту могли да стекну навику да се пречесто и превише извињавају, чак и када је грешка безначајна или када исход није под њиховом контролом.

6. Патолошки се труде да угоде другима

Према магазину "Медицал Неwс Тодаy" људи који се труде да угоде другима јесу они који се труде да сви око њих буду срећни, а често и на уштрб сопствених осећања. Нормално је да желимо да нас други воле и да покушавамо да их усрећимо како бисмо дошли до љубави. Ипак, за људе који су имали тешко детињство, њихова упорност у томе да удовоље другима може да буде оно што стоји између њих и физичког и вербалног злостављања. Врло брзо уче да стављају потребе, осећања и срећу других људи испред својих сопствених како би "преживели".

7. Тешко стичу поверење у друге људе

Родитељи и старатељи су они који би требало да буду ваше прво уточиште у животу. Ако они дете непрестано изневере, издају или злостављају, уместо да га воле и брину о њему, то доводи до стицања неповерења према свима другима. Дете лако израста у одраслу особу која се тешко приближава људима, јер сматра да ако некоме верује то повећава ризик од тога да буде повређена. Веома се плаше да неком другом дају моћ да их повреди или разочара.

8. Не умеју да прихвате добре ствари

Неки људи врло тешко прихватају услуге од других људи. Можда ћете урадити нешто лепо за њих, а они ће довести у питање ваше намере јер не могу да поверују да сте љубазни према њима тек тако. Ово понашање може произаћи из лоших искустава током детињства. Могуће је да су се сусрели са обрасцем понашања у коме би сваки пут када им се нешто добро деси, обично уследило нешто лоше. Зато неретко израстају у скептичне особе које сумњају у туђа добра дела или понуду за помоћ.

9. Остају изразито мирни у тешким ситуацијама

Када искрсне ситуација у којој се већина људи избезуми, упада у стрес или покушава да што брже дође до решења, они лако могу да остану мирни и сабрану. Њима није тешко да се дистанцирају од ситуације и задрже бистре док хаос не почне да јењава. Иако ово може да изгледа као невероватна карактеристика, она би могла да укаже на то да је особа рано у животу навикла да "гаси пожаре", тако да њен мозак више не региструје интензитет стресних ситуација.

10. Лако се расплачу током свађа

Ако су деца често присуствовала сукобима у кући, који су подразумевали вику, дреку, увреде или чак и физичко насиље, једино што су могли да ураде тада јесте да се уплаше и почну да паниче и плачу. Тај нездрав модел понашања сукоба неретко остаје присутан и када одрасту, па су сузе и осећај безнадежности скоро увек присутни у њиховим свађама.

Још неке од карактеристика одраслих који су имали несрећно детињство

Имају супер одбрамбени став кад год им нешто замерите, чак и када је реч о ситници

Невероватно су осетљиви на емоције и реакције других људи

Имају пренаглашене реакције када погреше и те реакције нису сразмерне њиховој малој грешки

Неретко се шале на свој рачун или на рачун лоших ствари које им се дешавају

Немају сопствене ставове и процене и углавном се слажу са мишљењем већине

(Болде)