Извор:Фото: Јутјуб принтскрин/Jednostavno Ukusno

КАО ОД ШАЛЕ: Трик за лако љуштење куваних јаја

Извор: Нпортал

27.05.2024.

11:05

СКУВАТИ јаје није нека филозофија, али када дође на ред гуљење љуске, ствари престају да буду тако једноставне.

Често се поштено намучимо како бисмо га ољуштили, а да притом не скинемо пола беланцета.

Наравно, чули смо већ гомилу трикова који олакшвају овај посао, али се у пракси испостави да су неделотворни.

Ипак, стручњаци у области гастрономије након неколико тестова дошли су до методе која ће наводно увек упалити! Ствар је једноставна - у воду у којој кувате јаја додајте мало сирћета!

BloombergAdria.com

 

Размера би требало да буде отприлике једна кашика на четири шољице воде, а препорука је да користисти обично бело сирће, никако винско или јабуково.

Са научне стране ово је лако објаснити - сирће може да отопи калцијум-карбонат од ког је сачињена љуска јајета. Тако ће се љуска стањити, а самим тим се и далеко лакше љуштити.

Овај тест показао је и да потапање јаја у ледену воду одмах након што су скувана, може да помогне.