НАЈМЕКШИ КРОСАНИ: У слаткој и сланој верзији
27.05.2024.
13:57
ПОТПУНО мекани и неодољиви кроасани.
Верни обожаваоци кроасана ће бити одушевљени овим рецептом који можете правити у слаткој и сланој верзији. Верујте да се свако одушеви ко их проба.
Потребно је:
250 г брашна
160 г путера
125 мл млека
50г шећера
1 јаје
1/2 кафене кашичице соли
1/2 коцке квасца
Припрема:
За почетак растопите шећер и квацац у топлом млеку и оставите да одстоји. Помешајте брашно и со, па помоћу виљушке измрвите путер у брашно и потом наставите да месите руком. Додајте надошли квасац и замесите благо лепљиво тесто. Увијте тесто у фолију и оставите га у фрижидеру на 45 минута. Тесто је потребо развући у облику троугла, пресавити па опет развући. Поново га умотајте у фолију и оставите да се хлади у фрижидеру наредна два сата. Развуците тесто у правоугаоник. Ножем сеците троуглове и правите кроасане. Ређајте их у плех постављен папиром за печење и оставите их да одморе 45 минута на собној температури - за то време ће се удвостручити. Угрејте рерну на 230 степени, умутите жуманце са мало воде и намажите кроасане, па их пеците 10 минута. Онда смањите температуру на 190 степени и пеците још пет минута, да добију златносмеђу боју.
(Трпеза)