Извор:Фото: Д.Миловановић

Које банане су НАЈБОЉЕ, а које треба ИЗБЕГАВАТИ?

Извор: Нпортал

27.05.2024.

20:14

У ЗАВИСНОСТИ од зрелости, банана различито делује на организам.

Неки људи више воле зреле мекане банане, док други радије једу зеленије.

Зреле, помало зеленкасте банане, и оне презреле са тамним флекама, различито делују на организам. 

Нутрициониста објашњава које су најздравије за јело.

BloombergAdria.com

Презреле банане са тамним флекама

Што је банана тамнија, односно има више тамних тачкица, то је богатија Б и Ц витаминима, садржи калијим и антиоксиданте. Она се лакше вари. Потпуно смеђе банане су препуне антиоксиданата. Такве банане су у основи пуне шећера који је настао од скроба. Слађе су, због чега их многи људи користе у припреми колача.

Зелене банане

Зеленкасте и тврђе банане богате су пробиотичким бактеријама које добро делују на здравље дебелог црева. Оне садрже мање шећера од потпуно зрелих банана и више скроба. Управо скроб је одговоран за дужи осећај ситости. Истраживања сугеришу да недовољно зреле банане имају 80 до 90 посто угљених хидрата који се, како банане сазревају, мењају у слободне шећере. Зато је боље да људи који пате од повишеног шећера и дијабетеса једу мање зреле банане, каже британска нутриционисткиња Ријанон Ламберт за „Дејли мејл“. Додаје да зелене банане садрже резистентни скроб који људи не могу да сваре и којим се хране бактерије. Како банана постаје зрелија так скроб се мења у једноставни шећер и лакше се вари.

Жуте банане

Зреле банане се лакше варе и боља су опција за људе који имају проблем с опстипацијом, а све врсте су богате калијумом. Када је реч о конзумирању банана и утицају на здравље, једино треба да буду опрезни људи који имају повишен шећер у крви и дијабетес, каже нутриционисткиња.

(НајЖена)