Извор:Фото: репринт ТВ Новости/Википедија

Речи Николе Тесле могу вам ПРОМЕНИТИ ЖИВОТ из корена

Извор: Нпортал

29.05.2024.

17:33

ДЕСЕТ мудрости којих се придржавао Никола Тесла

Називали су га сањаром, ругали се његовим идејама, али време је све поставило на своје место. Никола Тесла је био невероватно талентован. До својих открића је долазио лако, као у шали. Говорио је како му техничка решења сама падају на памет, док је на свет и на људе гледао је потпуно другим очима.

Осим што је био изумитељ, био је и визионар, а његова визија смрти и данас се препричава – веровао је да смрти не постоји!

Што се Тесле тиче, постоје три начина да се увећа енергија која доводи до људског прогреса. У контексту његове религиозности битан је други начин о коме говори.

BloombergAdria.com

Он каже да треба умањити снагу сила које спутавају напредак, а то су по његовом мишљењу незнање, лудило и верски фанатизам. Уклањање тих сила ће донети мир.

- Не може бити напретка ако он није непрестано усмерен ка повећању благостања, мира и достигнућа, рекао је Тесла о религији рекао неколико година пре своје смрти, у интервјуу за амерички часопис "Либерти", фебруара 1937. године

Одрастао је у породици преданих верника, премда је касније изјављивао да верује у Бога који не припада ниједној вероисповести.

Тесла се по много чему разликовао од свих познатих научника, али можда је најупечатљивији његов однос према метафизици и духовности. Никола је увек тврдио да је ментална компонента повезана с духовношћу људског бића и жељом за сазнањем и тешким радом, омогућава нечији напредак.

BloombergAdria.com

А неке од његових највећих мудрости, који сваки човек треба пажљиво да прочита, су:

- Наше врлине и наши промашаји су неодвојиви, као сила и материја. Када се одвоје, нема више човека.

- Нека будућност каже истину, процените свакога човека према његовом раду и заслугама. Садашњост је њихова, али будућност је моја, за коју сам тако напорно радио.

- Човек мора да вежба умереност и надзор својих чула и склоности у било ком погледу, да би тако одржао себе младим у телу и разуму. Суздржавање ми није увек било по укусу, али су моја искуства велика награда.

- Човек је рођен да ради, да трпи и да се бори. Ко тако не чини, мора пропасти.

- Учио сам многе језике, проучавао литературе и уметност провео своје најбоље године у библиотекама читајући све што би ми дошло под руку и осетио сам да сам траћио време, али убрзо сам схватио да је то било најбоље што сам икада учинио.

- Од свих "сила трења", она која највише успорава људски напредак је незнање, оно што Буда назива "највеће зло у свету".

- Најважнији продукт стваралачког ума је изум. Његов крајњи циљ је овладавање ума природом и искоришћавање њезиних сила за потребе човечанства.

- Ако покушам да наставим да прекинем ток мисли, осећам праву духовну мучнину, нехотице тада прелазим на други посао, изненађен свежином ума и лакоћом којом свладавам препреке које су ми пре квариле рачуне. И редовно налазим одговоре на тешка питања уз најмањи напор.

- Ако не знате како, посматрајте појаве природе, она ће вам дати јасне одговоре и инспирацију.

(Стил) Odrastao je u porodici predanih vernika, premda je kasnije izjavljivao da veruje u Boga koji ne pripada nijednoj veroispovesti. Tesla se po mnogo čemu razlikovao od svih poznatih naučnika, ali možda je najupečatljiviji njegov odnos prema metafizici i duhovnosti. Nikola je uvek tvrdio da je mentalna komponenta povezana s duhovnošću ljudskog bića i željom za saznanjem i teškim radom, omogućava nečiji napredak. A neke od njegovih najvećih mudrosti, koji svaki čovek treba pažljivo da pročita, su: – Naše vrline i naši promašaji su neodvojivi, kao sila i materija. Kada se odvoje, nema više čoveka. – Neka budućnost kaže istinu, procenite svakoga čoveka prema njegovom radu i zaslugama. Sadašnjost je njihova, ali budućnost je moja, za koju sam tako naporno radio. – Čovek mora da vežba umerenost i nadzor svojih čula i sklonosti u bilo kom pogledu, da bi tako održao sebe mladim u telu i razumu. Suzdržavanje mi nije uvek bilo po ukusu, ali su moja iskustva velika nagrada. – Čovek je rođen da radi, da trpi i da se bori. Ko tako ne čini, mora propasti. – Učio sam mnoge jezike, proučavao literature i umetnost proveo svoje najbolje godine u bibliotekama čitajući sve što bi mi došlo pod ruku i osetio sam da sam traćio vreme, ali ubrzo sam shvatio da je to bilo najbolje što sam ikada učinio. – Od svih „sila trenja“, ona koja najviše usporava ljudski napredak je neznanje, ono što Buda naziva „najveće zlo u svetu“. – Najvažniji produkt stvaralačkog uma je izum. Njegov krajnji cilj je ovladavanje uma prirodom i iskorišćavanje njezinih sila za potrebe čovečanstva. – Ako pokušam da nastavim da prekinem tok misli, osećam pravu duhovnu mučninu, nehotice tada prelazim na drugi posao, iznenađen svežinom uma i lakoćom kojom svladavam prepreke koje su mi pre kvarile račune. I redovno nalazim odgovore na teška pitanja uz najmanji napor. – Ako ne znate kako, posmatrajte pojave prirode, ona će vam dati jasne odgovore i inspiraciju.