Извор:Фото: репринт ТВ Новости, АТА имагес

"ЕВО ГА ОВАЈ ТВОЈ" Тито умро - Јованка изјавила љубав Радету

Извор: Нпортал

31.05.2024.

09:27

РАДЕ Шербеџија је свестрани уметник, чије име знају све генерације. Он је глумац светске класе, музичар, редитељ и песник, а после концерта у Бечу, најавио је нови наступ у Загребу.

Са каријером дугом деценијама и током које је глумио у преко 200 пројеката, овај позоришни, филмски и телевизијски глумац од средине шездесетих до данас остварио је низ незаборавних улога и оставио трага не само на регионалном већ и на светској сцени.

И док ће неки злонамерно рећи да у Холивуду "глуми само Русе" довољан је један поглед на филмографију и свима ће бити јасно да овај "Рус" има сарадње са Кјубриком, Ноланом, Иствудом, Џоном Вуом, Гајем Ричијем, Филипом Нојса, Дејвида Јејтса...

BloombergAdria.com

И док је међу филмофилима познат пре свега као изванредан глумац, у неким другим круговима је "дежурни кривац" или још боље "дежурни Југословен" на кога десничари пројектују све проблеме које имају са бившим режимом, бивше државе и себе.

Овај глумац са светским реномеом прву велику главну улогу остварио је у филму "Гравитација или фантастична младост чиновника Бориса Хорвата". Ова рола донела му је велику популарност, а Шербеџија је у разговору за Индеx.хр евоцирао успомене на тај период.

- Био сам популаран, бар по тим анкетама и осећао сам то, али никад се нисам осећао као звезда. Да се ​​разумемо, било је људи који су били популарни, али су се и понашали као звезде. Али мени то није било занимљиво. Чак ми је било одбојно.

Нормално сам шетао градом, стајао у реду за хлеб у продавници, није било папараца, али су ме волели и навикао сам да суграђани у Загребу имају нормалан однос са мном. Уз све то, ту је и финансијски аспект. Наиме, ми који смо били најпопуларнији зарађивали смо тек нешто више од просечне плате лекара или инжењера - рекао је Шербеџија у разговору за Индеx.хр

BloombergAdria.com

Поред тога што је био омиљени глумац широм Југославије, њега је обожавала и Јованка Броз, што му је признала након Титове смрти.

- Тито је волео уметност и посебно филмове. Сећам се када смо били са Киклопом у Новом Саду и када нас је неколико дошло да упознамо њега и Јованку, сећам се да јој је рекао: "Јованка, ево га овај твој".

Касније сам открио да ме воли, а то сам сазнао деведесетих, када сам је посетио док је била буквално затвореник у Београду. Онда ми је рекла све најгоре о свим тим политичарима, о Милошевићу и целој банди. Питао сам је да ли зна да је прислушкују, а она је рекла: "Зато ти и кажем". Углавном, она ми је тада рекла да јој се свиђају моји филмови, а Титу они са Батом Живојиновићем - рекао је глумац у разговору за Индеx.хр.

(Индеx.хр)