Извор:Фото: Shutterstock

ПАКАО У ИТАЛИЈИ: Најављено 44 степена Целзијуса

Извор: Нпортал

17.06.2024.

15:18

ИТАЛИЈУ је захватио први велики топлотни талас овог лета који је стигао са афричким антициклоном подижући температуру до 40 степени Целзијуса, 10 степени изнад сезонских просека.

Веб-сајт виЛМетео.ит предвиђа да це талас сахарске врућине ускоро захватити читаву Италију, пренела је Анса.

Оснивач тог сајта, метеоролог Антонио Сано рекао је да ће данас и сутра жива у термометру скочити на 32 до 34°Ц у центру и на северу Италије, а још топлије ће бити на Сицилији и Сардинији.

- Од среде до петка биће још топлије - најавио је Сано.

Очекује се да ће у Риму, Напуљу, Фиренци бити 40°Ц, а на Сардинији и Сицилији температура ће бити у распону од 42 до 44°Ц.

- Следећег викенда афрички антициклон це изгубити снагу - рекао је Сано и додао да ће веома јаке кишне олује које се очекују на северу снизити температуру у свим регионима.

Плаже су током протеклог викенда биле препуне Италијана који су спас од врућина потражили уз обале мора и језера, а очекује се да це гужве ове седмице бити још веће, што због почетка школског распуста, што због растуће температуре.

Саудијска Арабија: Више хиљада ходочасника доживело топлотни удар

Више хиљада ходочасника доживело је данас топлотни удар након што су другог дана Курбан-Бајрама у Саудијској Арабији рано јутрос присуствовали обреду симболичног каменовања ђавола.

Ове године обреди се одвијају под неиздрживом летњом врућином, која је, према подацима саудијског Националног центра за метеорологију, у 14 часова у Меки и светим местима у и око тог града достигла 48 степени Целзијуса.

Каменовање стубова који представљају ђавола одвија се у Мини, пустињској равници непосредно изван града Меке у Саудијској Арабији, преноси Ројтерс.

Треће симболично каменовање ђавола је планирано за уторак, пре Опроштајног Тавафа, или обиласка Кабе, које се сматра уточиштем ислама и централним светилиштем у Меки.

Сматра се да је ходочашће један од пет стубова ислама и сви муслимани су дужни да бар једном у животу обаве петодневни хаџилук, ако су физички и финансијски способни за то.