Извор:Фото: Твитер принтскрин/@SeeOutThere

УЗ ПОМОЋ БАКЕ: Како је наша студенткиња положила СВЕ ИСПИТЕ

Извор: Нпортал

19.06.2024.

20:29

ТО МОГУ само баке.

Студентски живот може бити стресан посебно у периоду испитних рокова. Бруцоши се тада први пут суочавају са "животом одраслих", те се не снађу баш сви добро у овој новој животној фази.

Свакоме од њих потребна је подршка блиских људи како би пребродили овај период и што боље се припремили за све испитне обавезе. Једна студенткиња је открила шта је било њена срећна амајлија током овог периода.

Наиме, ова девојка је на друштвеној мрежи X поделила симпатичан видео где сликовито открива како је успела да положи све испите и на сваки је одлазила са широким осмехом.

У позадини овог видеа, који је убрзо постао виралан, види се њена бака која сваки пут за њом просипа воду за срећу. Очигледни је овај ритуал био успешан. Снимак је видело скоро 18.000 корисника поменуте друштвене мреже, а коментари су се само низали.

Бивши и садашњи студенти су писали своја искуства из студентских дана.

"Али зашто вода, није ми јасно", написао је један од корисника, други се надовезао написавши да и за њим бака пролива воду али узалудно.

"Звук воде иза мене ми је давао сигурност и у опште се не жалим", гласио је један од коментара.

Ритуал просипања воде за срећу

Просипање воде или проливање воде је српски народни обичај. Према веровању код Срба, просипање воде за особом која одлази на пут или да обави посао, доноси срећу, и врши се у циљу да се посао или путовање срећно заврши. Упражњава се и приликом одласка у школу, на испит, разговор за добијање посла, одласка у војскуи слично.

Етнилози сматрају да проливена, односно текућа вода симболизује покретност, лакоћу покрета, да не застаје и не запиње, те да се прописање воде чини да би некоме посао којим је пошао ишао глатко као просута вода. При самом чину просипања воде се у неким крајевима каже: „Нека иде чисто и бистро као вода.“

(Курир)