Извор:Фото: И. Маринковић

"Брат ми је остао у сиротишту, то ми није опростио..."

Извор: Нпортал

25.06.2024.

08:12

ПОЗНАВАОЦИ биографије Петра Божовића кажу да му је живот као сценарио за филм.

Петар Божовић је један од омиљених домаћих глумаца. Данас слави 76. рођендан. Иако не воли превише да прича о свом приватном животу, пре извесног времена је у једном интервјуу први пут открио детаље о себи за које је мало ко знао.

- Живео сам у Земуну док ми мајка није умрла, а то се десило брзо, тако да се мајке скоро и не сећам. Мој отац, незадовољан условима у немачком логору, наставио је да робија и на Голом отоку. Тако брат и ја остадосмо у дому за ратну сирочад на Сењаку. У посете су ми долазили баба, тетке и ујаци док ме нису прихватили, па сам неко време био у колективном стану. Онда су и ујаци отишли на Голи оток, а ја поново у дом док ме моја баба, тетка Вида Влаховић није узела и одвела у Колашин. Мој брат је остао у сиротишту и мислим да ми никад није опростио, као да сам ја био крив што сам изабран - испричао је Божовић у емисији "Балканска улица".

Са непуних четрнаест година поново је дошао у Београд, код оца који је у међувремену одслужио свој политички грех и оженио се по други пут. Међутим, није се Петар баш најбоље ту снашао, а и са факултетом је било, како понекад вели, "повуци-потегни".

BloombergAdria.com

Да би удовољио оцу уписао је права. Његову рану младост обележило је и то што је после неких личних ломова одбегао у Париз не знајући ни куд заправо иде, ни шта ће да ради. После лутања и споља и изнутра, каже, вратио се одлучан да заврши ако треба и три факултета, те је на Филолошком уписао италијански и шпански, апсолвирао, а потом се обрео и на Академији драмских уметности.

Међутим, једна трагедија је променила све и од ње се никад није опоравио.

- Моја прва љубав из гимназије, која се наставила и на факултету, погинула је. Мира Пешић. Била је дивна девојка. Ишла је паралелно и у гимназију и у балетску школу. Било је страшно преживети њену смрт. Чак ми је и сећање тешко. Касније сам је често сањао, па и дан-данас... Када се пробудим, као да је жива... па се чудим што је нема ту поред – рекао је Петар.

Петар Божовић истиче да је после тога отишао у Париз и где је покушао да пронађе утеху.

BloombergAdria.com

Славни глумац се осврнуо и на гласине да је преотео љубав Орсону Велсу.

- Оженио сам се глумицом Марином Кољубајевом. То је била љубав из представе “Сладострасници Карамазови” нашег професора Предграга Бајчетића у Атељеу 212. Брак са Марином се завршио јер није хтела да роди друго дете. Абортирала је. А ја сам хтео велику породицу. То су једноставно биле две концепције. Нажалост, тако је било.

- Нисам преотео Олгу Палинкаш Орсону Велсу, пусти ме тога! Никада никога ни од кога нисам преотимао. Био сам са Олгом једно десет година, живели смо у Лос Анђелесу, Београду, Загребу... Онда је дошао рат, а љубави за време рата успевају само у лошим америчким филмовима – рекао је својевремено глумац за Блиц.