Извор:Фото: Профимедиа

ГДЕ ИДЕ АСАНЖ? После 1.901 дана у британском затвору

Извор: Нпортал

25.06.2024.

08:58

ЏУЛИЈАН Асанж, оснивач Викиликса, пристао је на споразум с америчким властима о признању кривице како би могао да буде ослобођен и врати се у родну Аустралију.

ББЦ наводи да то пише у судским документима правосуђа Велике Британије, где је Асанж провео 1.901 дан у лондонском затвору "Белмарш", познатом по високом степену обезбеђења.

Асанж је јутрос снимљен како на британском аеродрому Станстед улази у авион који ће га одвести на Северна Маријанска острва, америчку територију у Тихом океану, где сутра ујутру по локалном времену треба да се изјасни о кривици.

Према споразуму с америчким властима Асанжу ће након тога бити урачунато време које је провео иза решетака у Лондону и не очекује се да ће бити потребно да одслужи додатну затворску казну.

Удаљена пацифичка острва много су ближа Аустралији него амерички савезни судови на Хавајима или у континенталном делу САД.

Његов правни тим је потврдио да ће се Асанж вратити у родну земљу што је пре могуће.

Викиликс је претходно саопштио да је његов 52-годишњи оснивач напустио затвор у Великој Британији и одлетео из земље, након што су тужиоци у САД изјавили да би требало ове седмице да призна кривицу за кршење америчког закона о шпијунажи.

Викиликс је 2010. објавио стотине хиљада поверљивих америчких војних докумената о ратовима Вашингтона у Авганистану и Ираку, што је највећи безбедносни инцидент те врсте у америчкој војној историји, уз низ дипломатских депеша.

Асанж је оптужен за време администрације бившег председника Доналда Трампа због масовног објављивања тајних америчких докумената, које је процурила Челси Менинг, бивша аналитичарка америчке војне обавештајне службе која је такође кривично гоњена по Закону о шпијунажи.

У више од 700.000 докумената било је дипломатских депеша и извештаја са бојног поља, као што је видео снимак из 2007. на којем је амерички хеликоптер Апач пуцао на осумњичене побуњенике у Ираку, и убио десетак људи,међу којима и двоје новинара Ројтерса.

Након објављивања снимака 2010м власти у Великој Британији су касније исте године Асанжу одредиле притвор, да би потом био пуштен уз кауцију након што је Шведска издала међународну потерницу за њим под оптужбом за сексуални напад.

Шведске власти су хтеле да га саслушају поводом навода да је силовао једну жену и сексуално злостављао, а другу навео на секс у августу 2010. године, док је био у Стокхолму да би одржао предавање.

Он тврди да су оба сусрета била узајамно добровољна, али је уследио дуги судски процес због којег је затражио азил у еквадорској амбасади у Лондону како би избегао изручење.

После скоро седам година живота у еквадорској амбасади, Асанж је из ње изашао, а британска полиција га је ухапсила 11. априла 2019. године и након тога је одведен у "Белмарш".

Хапшење је уследило пошто је еквадорски председник Лењин Морено твитовао да је његова земља донела „суверену одлуку" да му повуче статус азиланта.

(ББС)