Извор:Фото: Pexels.com

Припремите се за лето: Здравом исхраном до виткије фигуре

Извор: Нпортал

10.06.2024.

10:05

ПРОМЕНА исхране је први корак ка здравом мршављењу. Уместо рестриктивних дијета које обећавају брзе резултате, фокусирајте се на дугорочне промене у начину исхране које можете одржавати. Здрав приступ подразумева конзумацију уравнотежених оброка богатих хранљивим материјама. Основна правила укључују унос више воћа, поврћа, целих житарица и немасних протеина, док се избегавају прерађене намирнице, газирани напици и прекомеран унос шећера. Временом, ове промене ће довести до постепеног и одрживог губитка килограма.

Такође, важно је обратити пажњу на величину порција и јести спорије како бисте дали телу довољно времена да региструје ситост. Повећавање уноса воде може помоћи у контроли апетита и одржавању хидратације, што је кључно за метаболизам. Редовно вежбање, као што су брза шетња или лагана јога, може додатно убрзати процес мршављења и побољшати ваше опште здравље. Праћење калорија и нутритивних вредности помоћу апликација може вам помоћи да останете у оквиру ваших дневних циљева.

Здрави оброци уз које мршавите

Припрема здравих оброка је кључна за успешно мршављење. Идеје за оброке укључују салате богате поврћем и немасним протеинима као што су пилетина или тофу, интегралне тестенине са поврћем и маслиновим уљем, и смоотхиеји од воћа и зеленог поврћа. Ове намирнице не само да су нискокалоричне, већ су и богате влакнима и протеинима који доприносе осећају ситости и смањују потребу за нездравим грицкалицама. 

Такође, важно је редовно јести како би се одржао ниво енергије и спречила преједања. Планирање оброка унапред може вам помоћи да се држите здравих опција и избегнете искушење брзе хране. Укључивање зачина и свежих биљака може побољшати укус јела без додатних калорија. Прилагођавање оброка према сезонским намирницама може донети разноврсност и осигурати унос свежих и нутритивно богатих производа. Покушајте да замените нездраве грицкалице попут чипса са орасима, семенкама или сувим воћем које пружају здраву енергију и потребне нутријенте.

Исхрана за мршављење

За мршављење је кључно разумети које намирнице треба уносити и у којим количинама. Исхрана за мршављење подразумева балансиран унос макронутријената: протеина, угљених хидрата и масти. Протеини су важни јер подржавају мишићну масу и метаболизам, док сложени угљени хидрати попут смеђе риже и овса пружају дуготрајну енергију. Здраве масти, као што су оне из авокада, орашастих плодова и маслиновог уља, неопходне су за правилно функционисање организма. 

Такође, хидрирање тела уносом довољне количине воде игра кључну улогу у процесу мршављења. Редовно праћење уноса хране помоћу дневника исхране или апликација може вам помоћи да останете на правом путу и препознате обрасце у исхрани који можда саботирају ваш напредак. Одржавање уравнотежене исхране током стресних периода такође може помоћи у спречавању емоционалног једења. Узимање времена за планирање и припрему оброка током викенда може помоћи да избегнете брзу храну и осигурате здраву исхрану током радне недеље. Размислите о укључивању биљних протеина као што су махунарке и соја за додатну разноврсност у исхрани.

Како скинути стомак здравом исхраном

Скидање сала са стомака често је један од највећих изазова при мршављењу. Поред редовне физичке активности, здрава исхрана је од суштинског значаја. Фокусирајте се на храну богату влакнима, као што су махунарке, поврће и цела зрна, која помаже у смањењу абдоминалног сала. Избегавајте унос рафинисаних шећера и угљених хидрата који доприносе накупљању масних наслага. Такође, повећајте унос протеина из немасних извора попут рибе, пилетине и грчког јогурта, јер протеини помажу у одржавању мишићне масе и сагоревању калорија. 

Осим тога, редован унос пробиотика из хране као што су јогурт и кефир може помоћи у одржавању здраве цревне флоре, што је повезано са смањењем абдоминалног сала. Додавање омега-3 масних киселина из рибе или суплемената може додатно подстаћи сагоревање масти. Комбинација здраве исхране и вежби које циљају абдоминалне мишиће, попут планка и трбушњака, може помоћи у бржем постизању резултата. Такође, избегавајте конзумирање алкохола јер може допринети накупљању масних наслага у пределу стомака.

Дијетална исхрана

Дијетална исхрана не мора бити монотона и досадна. Кључ је у разноврсности и правилном планирању оброка. Укључите различите врсте поврћа, воћа, протеина и здравих масти у свој дневни мени. На пример, доручак може укључивати овсене пахуљице са бобичастим воћем и орашастим плодовима, ручак може бити салата са пилетином, а вечера риба са грилованим поврћем. Ужине могу бити свеже воће, грчки јогурт или шака орашастих плодова.

Овако разноврсна исхрана осигураће унос свих потребних нутријената док помаже у губитку килограма. Уз то, важно је да не прескачете оброке јер то може довести до преједања касније током дана. Експериментисање са новим рецептима и кухињама може вас мотивисати да се држите здраве исхране и учини процес мршављења пријатнијим. Укључивање више биљних оброка може донети додатне здравствене користи и помоћи у одржавању калоријског дефицита. Конзумирање зеленог чаја може убрзати метаболизам и допринети сагоревању масти.