Извор:Фото: Танјуг

МАЈСТОР ПРИПОВЕДАЧКЕ УМЕТНОСТИ: Патријарх обележио важан дан

Извор: Нпортал

10.12.2021.

20:32

ПАТРИЈАРХ српски Порфирије је на свом Инстаграм налогу обележио 60 година од када је Иво Андрић добио Нобелову награду за књижевност.

 

''На данашњи дан, тачно пре 60 година, Иво Андрић „мајстор приповедачке уметности“ примио је престижно, вероватно и најважније одличје светске културе – Нобелову награду за књижевност, 

У образложењу Нобеловог комитета се наводи да је Андрић добио престижну награду „за епску снагу којом је обликовао теме и приказао судбине људи током историје своје земље".  

Читајући Андрића одувек ме је фасцинирало његово дубоко психолошко понирање у егзистенцијално-духовне проблеме човека, као што су страх, живот и смрт, и лакоћа којом је успео да своју мисао преточи пером у писану реч. Андрић је на брилијантан начин дао своју визуру човековог уметничког нагона као „инстинктивног отпора против смрти и нестајања” који „у својим највишим облицима и дометима поприма облик самог живота”. Уметност, по њему, "побеђује све, па и саму смрт, а свако право уметничко дело човекова је победа над пролазношћу живота".

Стварна и највећа опасност није у опасностима које нам заиста прете, него у страху који је у нама. Јер, чега се све ми људи не бојимо? Зараза, нових болести, и смртоносних проналазака о којима читамо у новинама, полицијских мера, чак и оних које се не односе и не могу односити на нас, својих рођених ноћних помисли, које имају корен не у спољној стварности, него у нашим слабим живцима и уснулом разуму. Значи, страх треба убити у корену, треба уништити способност човекову да се боји, истргнути је из човека као што се ваде нездрави и осетљиви крајници“, написао је патријарх на свом Инстаграм налогу.