Извор:Фото: М. Анђела

45 ГОДИНА: Дан Специјалне антитерористичке јединице

Извор: Танјуг

03.07.2024.

14:00

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ Дана Специјалне антитерористичке јединице (САЈ) МУП-а почело је данас у бази те јединице у Батајници, а догађају присуствује и потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић.

Њега је дочекао почасни строј, а рапорт му је предао командант јединице, пуковник полиције Спасоје Вулевић.

Дачић је положио венац на споменик погинулим припадницима јединице.
Јединица данас обележава и свој јубилеј, 45 година постојања.
Припадници САЈ-а приредили су тактичко-технички (ТТ) збор наоружања и опреме коју користе, попут пушака, заштитне опреме, квадова, дронова, возила "Хамви" и "Милош".

Предвиђена је и показна вежба, у оквиру које ће, између осталог, припадници јединице десантирати из хеликоптера.

BloombergAdria.com

 

Специјална антитерористичка јединица је организациона јединица у саставу Дирекције полиције, Министарства унутрашњих послова.
САЈ је савремена, високопрофесионална антитерористичка јединица полиције, уско специјализована и опремљена најсавременијом специјалистичком опремом, намењена за извршавање сложених и високоризичних задатака безбедности и заштите Републике Србије и њених грађана. 

То се пре свега односи на борбу против тероризма на тактичком нивоу, као и на пружање асистенције Управи криминалистичке полиције и другим организационим јединицама МУП-а приликом лишења слободе чланова организованих криминалних група, посебно у ситуацијама где се очекује пружање отпора ватреним оружјем.

Искуство стицано деценијама и програм обуке сачињен по узору на светске антитерористичке јединице, створили су изузетно обучену, веома покретну и савремено опремљену оперативну јединицу, оспособљену и спремну да реши најтеже ситуације.

Намењена је за извршавање следећих високо ризичних задатака, у складу са законским прописима и овлашћењима: планирање и извршавање најсложенијих безбедносних задатака у борби против тероризма, интервенције у случају талачких ситуација, интервенције у случају отмице ваздухоплова и других кризних ситуација у ваздухопловима, интервенције у случајевима барикадирања и пружања отпора ватреним оружјем, лишавање слободе чланова организованих криминалних група у сарадњи са другим организационим јединицама МУП-а, обезбеђење личности и објеката који су према процени надлежних државних органа безбедносно угрожени.
Мото јединице представљају речи војводе Живојина Мишића "Ко сме, тај може, ко не зна за страх, тај иде напред".

BloombergAdria.com

 

САЈ је формирана 1978. године у саставу тадашњег Републичког секретаријата за унутрашње послове, Социјалистичке Републике Србије. 
Првобитни назив је био Јединица милиције за специјална дејства и била је намењена за извршавање најсложенијих безбедносних задатака, са високим степеном ризика, које није био у стању да реши редовни састав милиције.

У бази САЈ-а се налази спомен-зид на коме су уклесана имена 16 погинулих припадника, који су животе изгубили часно и храбро вршећи своје дужности.