Извор:Фото: Shutterstock

ПЛАНИРАЊЕ УБИСТВА ПОЛИЦАЈЦА: Инцидент у БГ - одређен притвор

Извор: Нпортал

03.07.2024.

16:50

Осумњичени је на саслушању у београдском Вишем јавном тужилаштву, негирао извршење кривичног дела

Виши суд у Београду одредио је притвор Жељку Б. (58) осумњиченом да је од неутврђеног дана до 1. јула набавио и оспособио средства за извршење кривичног дела тешко убиство и то полицијског службеника у вези са вршењем службене дужности.

Притвор му је одређен да не би поновио кривично дело у кратком временском периоду, рекла је за Танјуг портпарол тог суда Милица Величковић.

Осумњичени је на саслушању у београдском Вишем јавном тужилаштву, негирао извршење кривичног дела.

Тужилаштво је раније саопштило да се Жељку Б. наредбом о спровођењу истраге на терет стављају кривична дела тешко убиство и кривично дело недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја.

Постоје основи сумње да је Жељко Б. 1. јула око 14.40 часова дошао до зграде Министарства унутрашњих послова у Улици Кнеза Милоша којом приликом је неовлашћено носио средство на бази експлозивних материја, које може изазвати повреде лица која се налазе у близини.

У питању је импровизована направа у виду петарде, тзв. "топовски удар" са више шрафова постављена у стаклену теглицу, при чему је фитиљ за петарду извучен из теглице кроз рупу на поклопцу.

Такође је са собом носио остала средства намењена извршењу кривичног дела – самострел са седам стрелица, два ножа, шило и нунчаке.

Том приликом је преко лица имао везану мараму, а на рукама тзв. тактичке заштитне рукавице са посебним ојачањима, као и два ранца на леђима и једну торбу у рукама.

Пошто је дошао до зграде МУП без одобрења је прошао кроз зауставну рампу и кренуо ка објекту, где је уочен од стране полицијских службеника који су му издали наредбу да се заустави, али он по њој није поступио већ се убрзаним кораком удаљио ка Дурмиторској улици где су га сустигли полицијски службеници, легитимисали и лишили слободе.

У току истраге биће обављено допунско балистичко вештачење, психијатријско вештачење осумњиченог, испитивање полицијских службеника и биће предузете друге доказне радње неопходне за доношење одлуке.