Извор:Фото: Профимедиа

БОЛНО ПРИЗНАЊЕ МАЈКЕ: Помогла сам мом сину (7) да умре

Извор: Нпортал

04.07.2024.

09:24

АНТОНИЈА Купер из Оксфорда признала је да је пре више од 40 година помогла свом седмогодишњем сина Хамиши да оконча живот, дајући му велику дозу морфијума како би га ослободила патње. Ово признање дала је како би подржала напоре за промену закона о потпомогнутом умирању у Великој Британији.

Хамиши је с пет година дијагностификован неуробластом, редак облик рака који углавном погађа децу. Лекари су му давали само три месеца живота, али после 16 месеци интензивног лечења у болници Great Ormond Street, његов живот је продужен, али уз велике болове.

- На Хамишину посљедњу ноћ, када је рекао да га јако боли, питала сам га: 'Желиш ли да ти уклоним бол?', а он је рекао: 'Да, молим те, мама' - изјавила је 77-годишња Купер за Би Би Си Радио Оксфорд. - И кроз његов катетер дала сам му велику дозу морфијума која је тихо окончала његов живот.

Купер је свесна правних последица свог признања. - Ако дођу 43 године након што сам допустила Хамиши да мирно умре, мораћу да се суочим са последицама. Али мораће да буду брзи, јер и ја умирем - рекла је.

BloombergAdria.com

 

Купер, која је тренутно и сама смртно болесна, одлучила је да изнесе ово признање како би помогла у борби за легализацију потпомогнутог умирања. У Енглеској је помагање некоме да умре још илегално, али политичари попут Кеира Стармера и Ришија Сунака обећали су да ће ово питање ставити на дневни ред парламента.

Године 2015. заступници су одбили предлог за легализацију потпомогнутог умирања с 330 гласова против и 118 за. Но, подршка за ову промену значајно је порасла у јавности, с истраживањима која показују да 75% грађана подржава легализацију потпомогнутог умирања. - Не радимо то нашим кућним љубимцима. Зашто бисмо то радили људима? - рекла је Купер, објашњавајући како јој је властита дијагноза додатно учврстила ставове о потпомогнутом умирању.

Позната телевизијска личност Естер Рантзен прошле је године поновно подстакла расправу о потпомогнутом умирању, откривши да размишља о путовању у Дигнитас у Цириху након што јој је дијагностификован четврти стадијум рака плућа. - Знам да палијативна нега може бити предивна у овој земљи, али не може јамчити достојанствену, безболну смрт какву ми смртно болесни пацијенти сви желимо - изјавила је Рантзен.