СТАРА СРПСКА: Пробајте Пупинову питу (РЕЦЕПТ)
04.07.2024.
16:25
ДАНАС овај слаткиш важи за специјалитет у Војводини, а припема се лако и укус је очаравајући.
Пупинова пита је традиционална српска пита од шљива. Подлога је припремљена од комбинације брашна, маргарина, шећера, јаја, млека и прашка за пециво, док фил садржи шљиве, трешње, шећер, бадеме и ванилин шећер.
Пита је добила име по Михајлу Пупину, српском научнику који је отишао у Америку и прво што је тамо појео била је пита од шљива.
- Када сам се искрцао пре четрдесет и осам година у Касл Гардену, имао сам у џепу свега пет центи. И да сам уместо пет центи донео пет стотина долара, моја судбина у новој, мени потпуно непознатој земљи, не би била ништа друкчија. Млади досељеник, као што сам тада био ја и не почиње ништа док не потроши сав новац који је понео собом. Ја сам донео пет центи и одмах сам их потрошио на један комад пите од шљива, што је у ствари била назови пита. У њој је било мање шљива, а више коштица! А да сам донео и пет стотина долара, требало би ми само мало више времена да их утрошим, вероватно на сличне ствари, а борба за опстанак која ме је очекивала остала би иста - писао је Пупин у својим мемоарима.
Све остало је историја. Данас овај слаткиш важи за специјалитет у Војводини, а припема се лако и укус је очаравајући.
Потребно је за 8 особа:
Тесто
550 г брашна
125 г маргарина
250 г шећера
2 јаја (једно цело и једно жуманце)
2 дл млека
прашак за пециво
кашичица соде бикарбоне
Фил
Воће, шљива, шљиве
ФОТО: ПРОФИМЕДИА
700 г шљива
200 г вишања
250 г шећера
100 г бадема
½ кашичице ванилин шећера
Декорација
шећер у праху