Извор:Фото: Јутјуб принтскрин/Serbian News USA

АМЕРИКАНАЦ ПОСТАО СРПСКИ ПОП: Зашто је променио веру

Извор: Нпортал

05.07.2024.

20:47

СРПСКА Црква Света Петке налази се у Нешвилу, у САД. У њој су многи католици и протестанти решили да пређу у православље.

Међу њима је и један свештеник који је променио веру. Реч је о Партенијусу Тарнеру, некадашњем протестанту, који данас служи у Цркви Свете Петке, као српски поп.

Његова животна прича врло је занимљива.

Тарнер се први пут у православној цркви нашао на Хавајима. Тада је желео да научи грчки језик, те је отишао у грчку цркву.

BloombergAdria.com

 

- Одрастао сам у официрској породици, живео сам широм планете. Био сам у прилици да научим доста о другим културама и верама, будизму, исламу... Али одрастао сам као протестант. Отишао сам на колеџ да студирам уметност, али осећао сам да ми нешто дубље фали.

После студија, Тарнер је живео у Сан Франциску, а потом и у Тенесију, одакле је пореклом његова супруга. Обилазили су руске православне цркве, а једно време држали православну књижару и кафе.

BloombergAdria.com

 

Свештеник у српској цркви Тарнер је постао када је отишао у пензију. Тада је добио позив за помоћ од српског свештеника Бојана, који га је замолио за помоћ у раду цркве.

Занимљив је и начин на који Тарнер објашњава зашто је променио веру и од протестанта постао православац.

- На колеџу, док сам учио филозофију, знао сам да нешто недостаје у мом животу. Осећао сам да постоји неки други свет. Неки мистички елемент, који нисам потпуно доживео. Бар не у пракси. Неке обичне ствари, попут поста. Знао сам за то из госпела, али ми то никада нисмо практиковали. Или, рецимо, живот у молитви.

- Када сам студирао уметност, почео сам да ширим своја искуства. Отишао сам на зен медитацију. Почео сам да прихватам источњачку филозофију. Почео сам да схватам разлику између западног и источног света. Знао сам да је оригинално хришћанство негде источно. Схватао сам да треба да окренем према истоку. Светло долази са истока... Светло хришћанства долази из источног света, из Јерусалима...