Извор:Фото: Профимедиа/Justin Ng/UPPA/Avalon

ДОЧЕКИВАО И ТРАМПА И БАЈДЕНА: Премијери одлазе, Лари остаје

Извор: Нпортал

06.07.2024.

09:16

У ДАУНИНГ стрит број 10 уселио се нови премијер Кир Стармер након избора у Великој Британији, али постоји и један становник који не иде никуда.

Мачак Лари, званично познат као господар мишева (Цхиеф Моусер) у кабинету британског премијера, у броју 10 је више од једне деценије, и испратио је пет премијера, откада га је усвојио Дејвид Камерон 2011. године како би решио кризу са мишевима у згради.

Како медији пишу, Лари би могао да добије и друштво, с обзиром на то да Стармер већ има мачку по имену "Џоџо" (ЈоЈо).

Овај 17-годишњак је у ноћи великих промена у Великој Британији виђен како пролази око чувених црних врата - канцеларије коју ће сада делити са својим шестим премијером, преноси Танјуг.

Ларијеве свакодневне активности у званичној резиденцији премијера, према сведочењу чланова владе, подразумевају поздрављање гостију, проверавање безбедносне заштите и тестирање старинског намештаја као подлоге за квалитетну дремку.

BloombergAdria.com

BloombergAdria.com

 

Лари је такође игнорисао многа позната лица која су посећивали његово пребивалиште, укључујући бившег америчког председника Доналда Трампа.

BloombergAdria.com

BloombergAdria.com

BloombergAdria.com

 

Током посете председника Џоа Бајдена 2023. године, Ларија је са омиљеног места уклонио члан тима из Даунинг стрита.

Мачак је током година изазвао и низ "инцидената" са међународним лидерима. Лари је 2019. године доспео на насловне стране кад се испречио испред лимузине тадашњег америчког председника Доналда Трампа и одбио да се помери.

Такође је имао жестоко ривалство са црно-белим мачком Палмерстоном који је служио као главни мишоловац у оближњем министарству спољних послова и комонвелта до "пензионисања" 2020. године.

АП наводи и да се Лари полако спрема за пензију.

Ларијева отпорност и марљивост у његовој улози донели су му место у срцима нације као миљеника Британије, врхунског мачка најпознатије улице, јавља РТС.

Извори из Даунинг стрита су га описали као „доброг ловца“ који има одличан "ловачки инстинкт“. Годину дана након његовог удомљавања, из локалне службе за спасавање животиња Баттерсеа Догс & Цатс Хоме истакли су да је Ларијев публицитет резултирао повећањем усвајања мачака за чак 15 одсто.

BloombergAdria.com

BloombergAdria.com

 

Убрзо након што је доведен у Даунинг стрит, у штампи је кружила прича у којој се наводи да је Лари изгубљена мачка и да је првобитни власник започео кампању да га врати. Међутим, касније је откривено да је прича била превара.

Лари се на почетку и није баш показао као врсан ловац те је у британској таблоидној штампио добио надимак "Лењи Лари". Своје прво познато убиство миша, извршио је 22. априла 2011. Крајем августа 2012. Лари је извршио свој први јавни лов, испустивши свој плен на травњак испред броја 10.

BloombergAdria.com

 

Британски медији писали су да тадашњи премијер Дејвид Камерон заправо не воли мачке, него да му љубимац служио као реквизит за односе с јавношћу. Ипак, Камерон је све то негирао на свом Твитер налогу када је поручио да су се он и Лари слагали "савршено добро".

У септембру 2023, британски Тхе Сун је известио да је Лари већ неко време био лошег здравља и да се особље Даунинг стрита припрема за његову смрт. Ипак, саопштење из Даунинг стрита демантује ово и описује Ларија као „срећног и здравог. Иначе, истраживања су показала да стерилисана кућна мачка, која се здраво храни и има сву потребну негу, може живети и више од 20 година. Ипак, подаци показују да је просечни животни век кућне мачке 16,8 година.

BloombergAdria.com

 

Интересантно, уочи општих избора одржаних у јулу 2024., истраживање јавног мњења  Ипсос-а показало је да је Лари имао виши рејтинг (44%) и нето наклоност (40%) него тадашњи премијер Риши Сунак (22% и –36%) и лидер лабуриста и нови премијер Велике Британије Кир Стармер (34% и -7%).

БОНУС ВИДЕО: